Проф. Аргирова: Вкарваме нови лекарства срещу ковид

Проф. Аргирова: Вкарваме нови лекарства срещу ковид - E-Burgas.com

Предстои в България да влязат две или три нови лекарства, които са против ковид с профилактично действие. Ако се вземат до 72- ри час, той ще бъде прекъснат. Но лекарят трябва да е наясно, а диагнозата се слага с писиар. Ще има лекарства и то не едно. Те се използват имат добри резултати. Това каза по bTV проф. Радка Аргирова. Тя уточни: Писиарът не бива да се премахва. Държавата има поръчка за тези лекарства, не мога да кажа колко ще струват. 

Хората носят маски в обществения транспорт. Много млади хора също носят маски и това ми прави добро впечатление.  Но в магазини, молове, в места, където се събират хора, не забелязвам такова нещо. И това малко ме притеснява. нека да не забравяме-носенето на маски е малко неудобно, но е нищо, пред това да се разболееш от ковид. В болницата целият персонал е с маски. Призовавам пациентите също да са с маски. 

Благоприятна е обстановката, но наблюдението придължава. не бива да мислим, че пандемията е свършила. В някои страни има повишаване на броя на заразените. В момента шества един субвариант на Омикрон. Следва да има нова ваксина, съобразена с Омикрона. Зная, че такава се подготвя. И вероятно тя ще е още по-ефективна. 

Четвъртата доза вдига имунитетета, но за 4 седмици. Само за най-възрастните хора - над 65 години, трябва да препоръчаме да се сложи тази доза. След 4 седмици отново ще паднат антителата. Възрастта е важен фактор. Приоритизирани трябва да се възрастните, лекарите, учителите и полицията. 

Не изключвам ново покачване на заразените. Например около Великденските празници. Около 1-10 май може да има вълна, който няма да е толкова силна. Въпросът е сега да разберем кой вариант в нас доминира.  Може да има смесена инфекция-ковид с грип.

Свързани статии
3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Меджидиев: Ситуацията с липсата на лекарства е овладяна Новият омикрон вече е у нас Криза за антибиотици надвисна над Бургас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
ковид лекарства
Коментари

Още от последните новини