ВМРО се включи с шест искания за промени в Конституцията

ВМРО се включи с шест искания за промени в Конституцията - E-Burgas.com

Сред тях са връщането на задължителната казарма и гарантиране, че семейството е съюз между мъж и жена

ВМРО предлага 6 точки за промяна в Конституцията - въвеждането на образователен ценз и задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната военна служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, както и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие. Това се казва в позиция на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов относно искането на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията. 

Според ВМРО без тези 6 неща, свикването на ВНС е за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено.

"А по отношение на предложението на колегите от ГЕРБ - когато се съберем на коалиционен съвет, ще ги обсъдим с тях и ще преценим каква ще е позицията на ВМРО, както и ще мотивираме нашите идеи", се казва още в позицията на Каракачанов, публикувана във Facebook, предаде NOVA.

От ВМРО заявяват още, че „чуват разумния, необременен от задкулисни интереси глас на протеста”. „Неслучайно от години ние от ВМРО говорим за това, че прозрачността на изборния процес и неговата философия стоят в основата на демокрацията”, се казва в позицията.

„Крайно време е да бъдем отговорни и да упражняваме не само правата си, но и да изпълняваме задълженията си”, се казва още в позицията. Минималното ниво на образованост при правото на глас би дало поне малка гаранция за направен информиран политически избор, а задължителното гласуване би омаловажило купените гласове и корпоративния вот.

„Мотивите на ВМРО за въвеждането на образователен ценз най-кратко могат да се обяснят със спазването на Конституцията. В нея е записано, че всеки български гражданин има и права, но и задължения. Според основния закон образованието в България е задължително до 16-годишна възраст. Ако някой не изпълнява задължението си да завърши поне минимално ниво на образование или да представи сертификат за преминат обучителен курс, който да гарантира възможността на лицето да прави информиран политически избор, то той не би следвало да има правото да избира”, се казва още в позицията.

Задължителният вот насърчава всички български избиратели да участват в избора на това кой ще ги управлява. Според ВМРО това би намалило влиянието на етническите партии и ще понижи ефектът на купените гласове и на корпоративния вот.

Институтът на семейството трябва да бъде гарантиран и да има категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол, заявява още лидерът на ВМРО.

Свързани статии
Бойко Борисов: Народът избра 67%а проатлантически партии, предлагаме преговори с всички Бойко в Бургас: Ако бяхме ние Северният обход щеше да е готов преди осем месеца (Видео) Осъдиха Бойко Борисов да плати 5000 лева за клевета Борисов: Радев много ме обиди като ме сравни с Кирил Петков Борисов: Вече нямаме никакви амбиции да се вкарваме в каквото и да е управление Борисов сърдит: На този обран бостан няма да се връщам Борисов: Разкараха ме като панаирджийска мечка, треперих да не ми подхвърлят нещо Бойко Борисов е призован на разпит от прокуратурата Рашков: ГЕРБ имат информатори в МВР, материалите в прокуратурата за тях потъват Разследването срещу Борисов е за ощетяване на бюджета с 556 млн. лв.
Тагове
вмро каракачанов борисов
Коментари

Още от последните новини