В Созопол посрещнаха Факела на мира

В Созопол посрещнаха Факела на мира  - E-Burgas.com

Председателят на „Peace run” Костадин Виглов, представители на сдружението и отборът на Пробега внесоха Факела на мира в сградата на Общинска администрация, където бяха посрещнати от кмета Тихомир Янакиев. На срещата те споделиха много идеи и световни примери за опазване на мира и ролята на спорта. Всички се обединиха около твърдението, че спортът е мощен катализатор на ума, който изчиства духа.

След срещата, с горящ факел, те се отправиха към централната алея, където Тихомир Янакиев, Георги Пинелов и организаторите „Peace run”откриха специално изработена за повода плоча "Дърво на хармонията, мира и приятелството". Тя е поставена до маслиновите дръвчета, които бяха засадени в Деня на Европа от кмета и председателя на Общински съвет.

Община Созопол е единствената в страната, която тази година получава този приз след като изпрати своето послание за мир в четири направления: рисунка на деца, ученическо есе, видео послание, посаждане на дървото на мира.

Всички деца, писали есе на тема „Мир“, получиха почетни грамоти от Сдружение Peace run България и подаръци от председателя на Общински съвет, а автора на едно от тях - Теодора Филева бе наградена с медал „Почетен факлоносец на мира“. Организаторите споделиха, че нейното есе ги е развълнувало изключително много и именно в него са открили погледа на основателя на Пробега Шри Чинмой.

Пробегът на мира символизира всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят.

Провеждан вече трето десетилетие, в момента пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира.

На 1 март 2020г. в Лисабон бе даден старта на европейската част от Пробега на мира. Провеждането бе открито от държавния глава на Португалия Марсел Ребело де Соса в президентския дворец в Белем.

Физическото преминаване на Пробега бе прекратено с оглед възникналата обстановка в света, но това предизвикателство не попречи на Община Созопол да се включи виртуално.

„Добрите примери, които давате, са важни и дават плодове. Това е важно за всеки град. Ние виждаме това в децата, които тъй дейно се включиха във виртуалния пробег на мира“, заяви зам. председателя на Peace run Виолета Ангелова.

Пробега за мир е преминал през 150 държави с над 600 000 км., което е приблизително 15 обиколки на земното кълбо. Децата на Созопол бяха изключително щастливи от факта, че имената им бяха записани до тези на факлоносците през годините, а именно Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис и много други.

Организаторите поздравиха всички присъстващи с песента „Peace run”, композирана от основателя Шри Чинмой, а за финал учениците в един глас изрекоха своето послание :

„О, мечтатели за мир, елате,

Нека вървим заедно.

О, любещи мира, елате,

Нека бягаме заедно.

О служещи на мира, елате,

Нека пораснем заедно!“

и в знак на мира,  пуснаха в небето 2 бели гълъба.

Община Созопол изказва огромни благодарности към председателя на Peace run Костадин Виглов и всички от отбора на Пробега за мир за честта, с която удостоиха всички жители на общината.

Свързани статии
Събират средства за изграждането на паметниците на Левски и Лермонтов в Созопол В Созопол откриват сметка за изграждане на бюст-паметник на Левски Официално: "Подпорната стена" на Алепу е незаконна Незаконна стоманобетонна плоча се пръкна на Харманите, община Созопол я заличи за ден Созопол отбелязва 143 години от Освобождението си Затвориха пътя между Присад и Димчево заради високото ниво на Мандра Община Созопол представи Проектобюджет от 23 млн.лева за 2021 (Видео) Кметът на Созопол кани местната общност на публично обсъждане на бюджета Глобиха концесионера на плажа в Созопол със 7 300 лв. заради дигите Кметът Тихомир Янакиев опроверга концесионера: Няма щети по плажовете в Созопол
Тагове
созопол
Коментари

Още от последните новини