В Созопол посрещнаха Факела на мира

В Созопол посрещнаха Факела на мира  - E-Burgas.com

Председателят на „Peace run” Костадин Виглов, представители на сдружението и отборът на Пробега внесоха Факела на мира в сградата на Общинска администрация, където бяха посрещнати от кмета Тихомир Янакиев. На срещата те споделиха много идеи и световни примери за опазване на мира и ролята на спорта. Всички се обединиха около твърдението, че спортът е мощен катализатор на ума, който изчиства духа.

След срещата, с горящ факел, те се отправиха към централната алея, където Тихомир Янакиев, Георги Пинелов и организаторите „Peace run”откриха специално изработена за повода плоча "Дърво на хармонията, мира и приятелството". Тя е поставена до маслиновите дръвчета, които бяха засадени в Деня на Европа от кмета и председателя на Общински съвет.

Община Созопол е единствената в страната, която тази година получава този приз след като изпрати своето послание за мир в четири направления: рисунка на деца, ученическо есе, видео послание, посаждане на дървото на мира.

Всички деца, писали есе на тема „Мир“, получиха почетни грамоти от Сдружение Peace run България и подаръци от председателя на Общински съвет, а автора на едно от тях - Теодора Филева бе наградена с медал „Почетен факлоносец на мира“. Организаторите споделиха, че нейното есе ги е развълнувало изключително много и именно в него са открили погледа на основателя на Пробега Шри Чинмой.

Пробегът на мира символизира всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят.

Провеждан вече трето десетилетие, в момента пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира.

На 1 март 2020г. в Лисабон бе даден старта на европейската част от Пробега на мира. Провеждането бе открито от държавния глава на Португалия Марсел Ребело де Соса в президентския дворец в Белем.

Физическото преминаване на Пробега бе прекратено с оглед възникналата обстановка в света, но това предизвикателство не попречи на Община Созопол да се включи виртуално.

„Добрите примери, които давате, са важни и дават плодове. Това е важно за всеки град. Ние виждаме това в децата, които тъй дейно се включиха във виртуалния пробег на мира“, заяви зам. председателя на Peace run Виолета Ангелова.

Пробега за мир е преминал през 150 държави с над 600 000 км., което е приблизително 15 обиколки на земното кълбо. Децата на Созопол бяха изключително щастливи от факта, че имената им бяха записани до тези на факлоносците през годините, а именно Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис и много други.

Организаторите поздравиха всички присъстващи с песента „Peace run”, композирана от основателя Шри Чинмой, а за финал учениците в един глас изрекоха своето послание :

„О, мечтатели за мир, елате,

Нека вървим заедно.

О, любещи мира, елате,

Нека бягаме заедно.

О служещи на мира, елате,

Нека пораснем заедно!“

и в знак на мира,  пуснаха в небето 2 бели гълъба.

Община Созопол изказва огромни благодарности към председателя на Peace run Костадин Виглов и всички от отбора на Пробега за мир за честта, с която удостоиха всички жители на общината.

Свързани статии
Синята зона в Созопол вече е в сила Софийски дрифтаджия подлуди село Росен, отнесе само акт Созопол открива сезона с концерт и огнено шоу Модернизират рибарското пристанище в Созопол за 750 хил.лв. Затварят ключово кръстовище в Созопол до 8 май И Созопол актуализира цените на платеното паркиране за лятото Поставят контейнери за строителни отпадъци на няколко места в Созопол Безплатна занималня за децата в Созопол през пролетната ваканция Затварят за движение улица в Созопол до края на април Община Созопол с кампания в подкрепа на бежанците от Украйна
Тагове
созопол
Коментари

Още от последните новини