В 6 от 16 изследвани майонези у нас няма яйца

В 6 от 16 изследвани майонези у нас няма яйца - E-Burgas.com

В 6 от 16 изследвани майонези у нас няма яйца. Това показват данни от изследване на Асоциация "Активни потребители". Освен липсата на яйца в 25% от тестваните марки в 9 от 16 проби е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта.

Наред с това в повечето майонези ще откриете редица Е-та, консерванти, оцветители, нишесте и бета каротен, разкриват още специалистите.

Съдържат се съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти - бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 - 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).В България няма изискване и стандарт какво трябва да съдържа майонезата, каза пред bTV Богомил Николов от „Активни потребители”.

 

Той беше категоричен, че е важно стандарт да има, дори и той да не е задължителен.

Класическата рецепта за майонеза е с две основни съставки – растително масло и яйца.

Имахме подозрение, че олиото се заменя с по-евтина мазнина, но тези опасния не се потвърдиха, поясни Николов. 

Прочитът на етикетите на 16-те марки майонеза обаче показва пълно разминаване на наложената в България рецептура с известните международни стандарти. Вместо 65 – 80% масленост у нас декларираните стойности са средно 34,4%. Измерените са още по-ниски – 27,6%.

При 8 от марките установените мазнини са по-ниски от декларираните от производителите и явно обяснението е просто – пестене на пари чрез влагане на по-малко олио.

Най-ниската измерена стойност е само 6,5% при продукт от Стара Загора (ЕТ Николина Алендарова за Белла) продаван в Метро, което може би е рекорд в световен мащаб, се отбелязва в изследването.

Високото водно съдържание пък създава благоприятни условия за развиване наболестотворни бактерии, които са директен риск за потребителите. Допълнително, в такива продукти драстично се повишава окислението на мазнините. Това води до натрупване на токсични и канцерогенни вещества имащи в дългосрочен план отрицателен ефект върху здравето на хората.

Поради тази причина нискомаслените майонези трябва да имат по-кратък срок на годност.

Използваните в страната нишесте, добавена захар, гума гуар и гума ксантан не влизат в рецептата на нито един международен стандарт, подчертават още от асоциацията.

Тревожно е, че захарите са добавяни и в продукти рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза на Олинеза) малкото мазини са “компенсирани” с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Само захарта за една опаковка от 450 грама е 22,5 грама, което е еквивалентно на почти 5 чаени лъжици захар, изчисляват от „Активни потребители”.

В сегмента на най-евтините продукти, тези под 4 лева, преизчислени за килограм, попадат 6 търговски марки, като при 3 от тях няма яйца, а 5 са маркирани в жълто за различни несъответствия. Обратна е тенденцията при скъпите майонези (над 5 лева) където няма установени проблеми или измами от страна на производителите.

Източник: бТВ

Галерия
Коментари

Още от последните новини