Ученик извади кръста от морето в Свети Влас (Снимки)

Ученик извади кръста от морето в Свети Влас (Снимки) - E-Burgas.com

17-годишният ученик Дейвид Огледалов успя да се пребори с други 12 смелчаци и да извади Богоявленския кръст от студените морски води в Свети Влас. Огледалов четири пъти се е борил за реликвата на Богоявление. Тази година я вади за първи път след първото му хвърляне във водите през 2017-а.

Огледалов изучава туризъм в гимназията „Иван Вазов" в Слънчев бряг.

Тази година да се потопят в студените вълни в Свети Влас се престрашиха и двама руски граждани. Най-младият сред състезателите в морето бе 15-годишен ученик, който скача за християнския символ за първи път.

За смелостта всички мъже получиха поздравления от кмета на града Иван Николов и парични награди.

В Свети Влас Йордановден бе почетен по традиция. Преди ритуала с хвърлянето на кръста в местния храм "Свети Атанасий " отец Димитър отслужи литургия, след което направи и т.нар. Богоявленски водосвет.

Богоявленската традиция за спасяване на Светия кръст събра десетки на плажа в курортния град. 13-те мъже аплодирани от присъстващите получиха благословия от отец Димитър, който хвърли кръста в морето. Истинска смелост и кураж проявиха всички участници, но най- бърз и ловък се оказа Огледалов.

„Благодаря на моите братя. На всички пожелавам най-вече здраве и късмет, да пазим традициите си и най-вече – да бъдем горди българи!", каза късметлията.

Поверието гласи, че който извади от водата Светия кръст, ще бъде много здрав и щастлив през годината.

При скачането на мъжете във водата температурата на въздуха в Свети Влас бе около 19 градуса.

Галерия
Свързани статии
Затварят още едно кръстовище в центъра заради ВиК ремонтите Монтират камери на бургаско кръстовище, движението в събота ще е затруднено Затварят поредно кръстовище в Бургас заради ВиК ремонти 22-годишният студент Ангел Стойчев спаси кръста в Бургас Смелчаците да се готвят за Йордановден, вече е ясна и програмата Започна ВиК-ремонтът на възлово кръстовище в "Изгрев" Затварят възлово кръстовище в "Изгрев" две седмици заради ремонт, променят и маршрута на Б1 Шампионката Стойка Кръстева: Доверих се изцяло на треньора си! Рядък шанс! Едно от най-редките и ценни животни в света радва бургазлии Ето как Поморие отбеляза Богоявление (Видео)
Тагове
свети власт кръст
Коментари

Още от последните новини