Археолози търсят праисторическо селище в акваторията на Созопол

Археолози търсят праисторическо селище в акваторията на Созопол  - E-Burgas.com
bhfieldschool.org

Спасителни археологически проучвания в акваторията на пристанището в Созопол извършват специалистите от Центъра за подводна археология в морския град.

Проучванията се правят във връзка с проект на Община Созопол за изграждане на плаващи понтонни кейове за рибарските лодки. Експедицията на Центъра за подводна археология е първата в Бургаска област за археологическо лято 2020.

Проучването трябва да покаже дали в зоната на пристанището в древния град има археологически паметници и праисторическо селище. Разкопките са на площ само два на четири метра, но дават много археологически материал.

"Започнахме от съвременни материали- боклуци, бутилки, пластмасови чашки от 21 век, след това минахме 20 век, пластмасови чашки с надписи, технопласт, с цена 29 стотинки, така че горе-долу може да се датира 70-80 години на 20 век, след това продължихме." сподели директорът на Центъра за подводна археология в Созопол Найден Прахов. 

Целта на археолозите е да достигнат дъното на някогашното пристанище, когато тук се заселват създателите на Аполония Понтика.

Според учените по цялата територия на пристанището има неизследвани площи, които трябва да влязат в дългогодишен научен археологически проект. До няколко месеца находките от проучването ще бъдат в Археологическия музей в Созопол.

Свързани статии
Бъдещ ландшафтен архитект стана Мис Созопол 2021 (Снимки) Археолози проучват водохранилището и източната крепостна стена на замъка в Русокастро Румен Радев в Созопол: България няма време за пилеене, за да организира избори след избори Румен Радев идва на празника на Созопол Втора работна среща на комитета за управление на проект BSB 867 „Черноморски археологически, исторически и културен портал“ (ARHICUP) В Созопол напомниха на земеделците, че е сезонът на пожарите В Созопол организираха плувен маратон Археолози откриха наблюдателна кула и древно светилище от Елинистическата епоха край Бургас 22 години битка: Контейнерите с опасни отпадъци край Атия са вече в историята Продължават проверките на Алепу
Тагове
Созопол археология
Коментари

Още от последните новини