Археолози търсят праисторическо селище в акваторията на Созопол

Археолози търсят праисторическо селище в акваторията на Созопол  - E-Burgas.com
bhfieldschool.org

Спасителни археологически проучвания в акваторията на пристанището в Созопол извършват специалистите от Центъра за подводна археология в морския град.

Проучванията се правят във връзка с проект на Община Созопол за изграждане на плаващи понтонни кейове за рибарските лодки. Експедицията на Центъра за подводна археология е първата в Бургаска област за археологическо лято 2020.

Проучването трябва да покаже дали в зоната на пристанището в древния град има археологически паметници и праисторическо селище. Разкопките са на площ само два на четири метра, но дават много археологически материал.

"Започнахме от съвременни материали- боклуци, бутилки, пластмасови чашки от 21 век, след това минахме 20 век, пластмасови чашки с надписи, технопласт, с цена 29 стотинки, така че горе-долу може да се датира 70-80 години на 20 век, след това продължихме." сподели директорът на Центъра за подводна археология в Созопол Найден Прахов. 

Целта на археолозите е да достигнат дъното на някогашното пристанище, когато тук се заселват създателите на Аполония Понтика.

Според учените по цялата територия на пристанището има неизследвани площи, които трябва да влязат в дългогодишен научен археологически проект. До няколко месеца находките от проучването ще бъдат в Археологическия музей в Созопол.

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Засадиха 70 дръвчета в градската градина в Созопол Създават център за култура и изкуство на о-в Свети Кирик В Созопол се пребориха за държавни 1,5 млн. лева за ремонт на улица
Тагове
Созопол археология
Коментари

Още от последните новини