Спасяват подводната археология в Созопол заради проект за плаващи кейове

Спасяват подводната археология в Созопол заради проект за плаващи кейове - E-Burgas.com

Подводни археологически проучвания извършва Центърът за подводна археология в Созопол. Разкопките са спасителни и се извършват заради проект на Община Созопол за поставяне на плаващи кейове в пристанището, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Проучваната площ е около осем квадратни метра, а разкопките показват, че въпреки неколкократното удълбочаване, на дъното на пристанището има недрагирани площи, които пазят недокоснати археологически пластове от най-дълбока древност до наши дни.

„Въпреки че е толкова малък сондаж, от него сме открили досега повече от десет големи касетки с археологически материал, огромно количество материал, което само може да ни показва какво безценно съкровище на историческа информация се крие и е запазена в созополското пристанище, а и на други места, където все още има неунищожени от по-късни дейности такива древни пристани", разказва Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология в Созопол.

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Засадиха 70 дръвчета в градската градина в Созопол Създават център за култура и изкуство на о-в Свети Кирик В Созопол се пребориха за държавни 1,5 млн. лева за ремонт на улица
Тагове
созопол археология
Коментари

Още от последните новини