Рибарите в Царево бесни след обявяването на залива "Корал" за защитена територия

Рибарите в Царево бесни след обявяването на залива

Главната цел е опазването на флората и фауната в залива, тъй като всяка нощ там се трали незаконно за бяла мида" заяви Атанас Русев от Сдружение "Да запазим Корал"

Обнародваната в "Държавен вестник" заповед, с която заливът "Корал" е обявен за защитена територия, ще бъде обжалвана от община Царево. Според местната власт решението е противоконституционно, съобщава "България Он Еър".

Забранява се всякаква бракониерска дейност, както и риболовът от октомври до март.

"Главната цел е опазването на флората и фауната под водата, специално опазването на китоподобните, защото всеки ден в залива идват делфини и всяка нощ тралят незаконно за бяла мида", заяви Атанас Русев от Сдружение "Да запазим Корал".

"Това място има смисъл да бъде със защитен статут, защото хората го обичат, идват тук заради красотата му. Всеки, който дойде през деня, може да види стотици хиляди туристи. Спекулациите, че някой пречи на местния поминък, са абсолютна манипулация", каза Васил Гюров от сдружението.

Не така обаче мислят местните рибари.

"Изумени сме, изумени сме от тази наглост! Районът на плаване на малките лодки е 500 метра, те ограничават една ивица от 700 метра, откъде да минат тези лодки? Да могат да си опъват палатките, да си карат сърфове", смята рибарят от Царево Йордан Каракашев.

Кметът на Царево обяви, че ще обжалва заповедта.

"Никой не е против да има защитена територия, просто изключително некоректно са съставени документите и затова се нарушава животът на морските хора. Рибарите не са против, просто тази заповед им забранява да се движат в морето", твърди кметът на Царево Георги Лапчев.

"Това е едно абсурдно твърдение, за да има измислени битки, похвати, с които са свикнали да работят тук. Разделение на хората между местните и Коралци с тези глупави опорки, че ние сме нещо отделно и отделна държава", коментира адвокатът на Сдружение "Да запазим Корал" Дончо Бораджиев.

Вчера министър Борислав Сандов отговори на намеренията на кмета Георги Лапчев, като определи намеренията му да обжалва заповедта като нелепи.

Свързани статии
Съдът отряза Лапчев за лодките на Корал Борислав Сандов: Намерението на кмета на Царево да обжалва заповедта за Корал е нелепо Бурни страсти в Царево заради обявяването на залива "Корал" за защитена местност Борислав Сандов: Обявих нова защитена местност - "Залив Корал" РИОСВ-Бургас извърши проверка на разораване на плажа Корал Зам.-кметът Чанка Коралска организира крос по трасето на новото освелтение в Бургас Община Бургас призна за нарушения при изсичането на дърветата по две централни улици Разширяват защитената зона на "Корал" и още няколко плажа Откриха нов параклис край Корал Disney и Netflix ще снимат по Черноморието
Тагове
Корал
Коментари

Още от последните новини