Борислав Сандов: Намерението на кмета на Царево да обжалва заповедта за Корал е нелепо

Борислав Сандов: Намерението на кмета на Царево да обжалва заповедта за Корал е нелепо  - E-Burgas.com

"Няма как обявяването на защитената зона да спре достъпа до общината, най-малкото защото там няма пристанище" написа министърът на околната среда

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов съобщи днес, че неговата заповед 7 юли за обявяване на Защитена местност "Залив Корал", вече е публикувана и в държавен вестник и по този начин нейното ддействие влиза в сила. Обявяването на защитената акватория е част от стратегията ни за опазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружение "Да запазим Корал". 

Според кмета на Царево Георги Лапчев обаче  заповедта за обявяването на залива Корал за защитена местност е противоконституционна. 

"Основният мотив е, че тя е противоконституционна, защото се създава граница и прави недостъпна Община Царево по море за малкия клас плавателни съдове. Коридорът на плаване е 500 м", заяви той пред БНР.

Според министър Сандов обаче тези обвинения са безпочвени.

"Видно от самата заповед, всички изказвания на кмета на Царево по въпроса са несъстоятелни, а всички негови обвинения към мен - безпочвени. Последният му коментар как щял да обжалва заповедта като противоконституционна е направо нелеп. Твърди, че с обявяването на режимите на защитената зона щяло да се възпрепятства достъпа по море до община Царево, което е невярно най-малко по причината, че в границите на зоната няма пристанище" написа Сандов във Фейсбук. 

В публикуваната заповед за обявяването на нова морска защитена местност Корал е отпаднал спорния текст за забрана на риболова в периода от април до месец октомври.

Свързани статии
Съдът отряза Лапчев за лодките на Корал Рибарите в Царево бесни след обявяването на залива "Корал" за защитена територия Бурни страсти в Царево заради обявяването на залива "Корал" за защитена местност Борислав Сандов: Обявих нова защитена местност - "Залив Корал" РИОСВ-Бургас извърши проверка на разораване на плажа Корал Зам.-кметът Чанка Коралска организира крос по трасето на новото освелтение в Бургас Община Бургас призна за нарушения при изсичането на дърветата по две централни улици Разширяват защитената зона на "Корал" и още няколко плажа Откриха нов параклис край Корал Disney и Netflix ще снимат по Черноморието
Тагове
Корал
Коментари

Още от последните новини