Регионалният министър и АПИ обмислят извеждане на трафика от Айтос

Регионалният министър и АПИ обмислят извеждане на трафика от Айтос - E-Burgas.com

Министерството на регионалното развитие и благоустройство и в частност Агенция „Пътна инфраструктура“ имат готовност да обсъдят всяко едно предложение, свързано с извеждането на трафика от гр. Айтос, както с народните представители, така и с местната власт. Към момента не е имало среща, на която да бъде коментиран въпросът за изграждане на обход на града. Дейности по обследване на терена и възлагане на обществена поръчка за изготвяне на проект за строителство на пътя към настоящия момент не са включени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2021 г. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на вчерашния парламентарен контрол.

За изграждането на обходен път на града следва да се предприемат редица подготвителни процедури – избор на целесъобразен вариант от техническа, икономическа и екологична гледна точка и при необходимост – изработване на ПУП-ПП и провеждане на отчуждителни процедури и др.

Извеждането на трафика извън населените места чрез изграждане на обходни инфраструктурни съоръжения е сред основните изисквания на Агенция „Пътна инфраструктура“ при подготовката на процедура за избор на проектант на пътни инфраструктурни проекти – ново строителство, целящи провеждане на интензивно движение, тъй като безопасността на движение е наш основен приоритет, подчерта Аврамова. Всеки един такъв проект се обсъжда и съгласува с всички компетентни институции, както и с местната власт. Подобно инвестиционно намерение най-малко трябва да е съобразено с общия устройствен план на съответната община и с териториалните планове за развитие на региона, обърна внимание министърът.

Чрез различни възможности за финансиране АПИ полага усилия за подобряване експлоатационното и транспортно състояние на пътя Провадия – Дъскотна. През 2020 г. започна рехабилитацията на над 33 км от трасето, което преминава през Айтоския проход на стойност над 24,3 млн. лв. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 15 месеца и до есента на 2021 г. трябва да бъде завършен.

За хомогенизиране на пътната настилка АПИ предвижда да възложи изработването на технологичен проект за превантивен ремонт на още около 10 км от пътя до началото на гр. Айтос, информира още Петя Аврамова.

Всички ремонтни работи, изпълнени през 2020 г. на територията на област Пазарджик по републиканската пътна мрежа, са финансирани от националния бюджет. През миналата година са инвестирани 126 715 050 лв. за ремонт на участъци първи, втори и трети клас и 4 789 175 лв. за текущо и зимно поддържане на републиканската мрежа в областта. Чрез програмата за текущ ремонт и поддържане през 2020 г. са изпълнени превантивни ремонти на седем участъка с обща дължина 102,642 км, информира министър Аврамова в отговор на писмен въпрос от народен представител за инвестиции в пътната инфраструктура в областта.

В инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ през 2020 г. и 2021 г. е включен важен за областта проект – изграждане на Западен обходен път на гр. Пазарджик, който цели извеждане на тежкия трафик извън града, повишаване на безопасността на движение, намаляване на вредните емисии и шума. Агенцията обяви открита процедура за инженеринг на обекта. Срокът за подаване на офертите е до 11 март 2021 г. Прогнозната стойност за обекта 67 350 000 лв. и ще се изпълнява със средства от републиканския бюджет чрез програмата „Ново строителство“.

След осигуряване на необходимия финансов ресурс ще бъдат предприети действия по възлагане изпълнението на строително-ремонтните дейности, се казва в друг отговор на министър Аврамова на въпрос за състоянието на моста на р. Марица, гр. Пазарджик, част от републикански път ІІ-37.

За обекта фирмата изпълнител по договора за текущ ремонт и поддържане е представила в ОПУ – Пазарджик технологичен проект за обекта. Той е съгласуван с Института по пътища и мостове и община Пазарджик. За част „Постоянна организация на движението“ е представено и становище от ОД на МВР – гр. Пазарджик, сектор „Пътна полиция“.

Проектът включва ремонт на конструкцията на съоръжението и привеждането ѝ към изискванията за устойчивост при земетръс. Габаритът и товароносимостта на моста не се променят.

За изпълнение на предвидените в проекта ремонтни дейности по договора за текущ ремонт и поддържане е необходимо да бъдат съгласувани и одобрени 42 бр. анализи на единични цени за дейности, които не са включени в действащия договор, след което ще бъде изработено допълнително задание за обекта, посочва министърът.

Свързани статии
Пожар в Айтос едва не остави 57-годишна жена на улицата Неадекватен мъж от Карлово подлуди Айтос с бомбички, заплашва полицаи Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък Пиян айтозлия се претрепа с триколка Айтос дочака: Осигуриха финансиране за дългоочакван ремонт на две улици АПИ: Тръгвайте с автомобили подготвени за зимни условия Полицаят трафикант поиска вкъщи, трябва да се грижи за баба си и дядо си Шишков: Трафикът, който поемат малкото ни магистрали, е проблем Мъгли и засилен трафик по пътищата у нас Двудневен празник проведоха в Айтос (Снимки)
Тагове
айтос трафик обход
Коментари

Още от последните новини