Продават на тръг възрожденски къщи в Малко Търново, държава и община нямат пари да ги поддържат

Продават на тръг възрожденски къщи в Малко Търново, държава и община нямат пари да ги поддържат - E-Burgas.com

Продават се възрожденски къщи от културното наследство на България. Не става дума за черен пазар, а за решение на Общинския съвет на Малко Търново. Заради липса на средства местната управа е готова да се раздели с два емблематични сгради, паметници на културата. Търгът е насрочен за началото на декември, пише cross.bg.

До 2005 година в Дяковата къща в Малко Търново, която е паметник на културата, се е помещавала част от администрацията на община Малко Търново, включително и прокуратурата в града. От тогава до момента сградата е необитаема и се руши, затова общината се опитва да й намери нов собственик, който да й вдъхне нов живот.

Двете къщи, които община Малко Търново пуска за продажба на търг, са строени през 19-ти век. Паметници на културата, част от чорбаджийската махала на възрожденското погранично градче.

„Тази къща е една от къщите, които дават лице на Малко Търново като архитектура, останала от Възрожденските години, когато Малко Търново е бил един водещ град, в територията на Странджа, в Османската империя.Тази архитектура е характерна за Черноморското и Средиземноморското крайбрежие и това са прекрасни къщи, останали от тогава. Обикновено това бяха къщите на по-заможните хора,овчари ,кехаи и т.н.", разказва Дико Патронов- бивш директор ПП „Странджа".

Дяковата къща е строена в края на 19 век и е от типа късновъзрожденска черноморска къща - салонна и симетрична. Къщата е на два етажа, като реставрирана през 1985 година от НИПК и е паметник на културата от местно значение. До 2005 година в сградата се помещавала част от администрацията на община Малко Търново , а също и прокуратурата. След като двете институции били преместени в нови сгради,къщата започнала бавно и сигурно да се руши. Опитите на общината да я реставрира с пари по европейски проекти ударили на камък.

„Пробвахме няколко пъти да играем по проекти с трансгранично сътрудничество, не се получи, защото наистина са паметник на културата и са с такъв статут. Дадохме я 2013 година на музея, за да може да направи Център за работа с деца, в същото време поради голямата сума за ремонт това пак не се случи и толкова години тези къщи пустеят. И в момента не ги продаваме за това, защото ще вземем едни пари и ще платим заплати, напротив, продаваме ги, за да може наистина, ако дойде някой добър стопанин да може да ги стопанисва и да запази този възрожденски дух. От друга страна като паметници на културата, като такива никой не може нито да ги събори, нито да им промени облика и вида. Напротив, една керемида да се смени,трябва да има съгласуване от Паметниците на културата", обясни кметът Илиян Янчев.

Чрез търг общината търси нов собственик и на друга къща, също паметник на културата, до която достъпът вече е затруднен от огромни бурени. Къщата на Дико Русев - Махони. Била е закупена от Община Малко Търново през 1984 година за нуждите на Детската асамблея „Знаме на мира". През 1990 година сградата е съборена до основи и изградена наново от НИПК. При строителството е възстановен типът на късновъзрожденската черноморска къща. До скоро там пък се помещавал Районният съд в града.

„ И в тези къщи са запазени историята и миналото на целия регион. Така, че с парите, които ще вземем от тези, ще бъдат насочени към музея „Александър Фол", за да може да се направят ремонт на тези къщи, които наистина и те се нуждаят от такъв ремонт. А колкото до тези две къщи, аз съм убеден, че наистина ще дойде човек, който ще е част от региона, за да запази възрожденския стил. Ако утре тези къщи паднат, тогава ще кажат кмета защо не ги стопанисва. Питам аз ,как да ги стопанисваш без да има ресурс?", каза още Янчев. Според кмета не е добър вариант да се отдават под наем.

Бившият директор на Природен парк „Странджа", чието седалище е в Малко Търново разсъждава, че трябва подкрепа от държавата, тъй като самото създаване на Парк „Странджа" имало за цел освен съхраняване на природното богатство и запазване на културното, историческо и архитектурно наследство в района

Търгът за двете възрожденски къщи, паметници на културата е насрочен за началото на месец декември. Засега сред местите жители кандидат купувачи няма.

Свързани статии
Мъж получи условна присъда за търговия с вот КЗП: Най-честите измами през лятото са заради нелоялни търговци Голям пожар в гора край Малко Търново Заловиха група нелегални мигранти край Малко Търново в опит да влязат у нас Жителите на Небостъргача излизат под наем заради скъпия ток МВР работи по 100 случая за купуване на гласове Стефан Янев ще инспектира границата около Малко Търново Още 11 дървета в Странджа са обявени за вековни (Снимки) 612 са образуваните досъдебни производства за търговия с вот до деня за размисъл Бургаска област сред най-разследваните от МВР за търговията с вот
Тагове
малко търново къщи търг
Коментари

Още от последните новини