КЗП: Най-честите измами през лятото са заради нелоялни търговци

КЗП: Най-честите измами през лятото са заради нелоялни търговци - E-Burgas.com

Най-честите измами през новия летен сезон са свързани с нелоялни търговски практики. Много от търговците използват интернет да рекламират търговски обект като хотел с 2 звезди, а всъщност се оказва, че става въпрос за къща за гости. Това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев в ефира на NOVA.

Той посъветва преди да се пристъпи към резервация, потребителите да съберат възможно най-много информация за обекта, към който са се насочили. На сайта на Министерството на туризма има информация какво да очаквате от всяка от категория хотел, допълни Френкев.

Потребителите трябва да изискват документ за извършено плащане, който да може да се приложи в случай на рекламации или жалби, посочи още председателят на КЗП.

От началото на година по Закона за туризма са направени 1647 проверки и са издадени 103 акта за установени нарушения. КЗП има и гореща линия за потребители, припомни той.

В момента тече кампания за опасните стоки. Правят се непрекъснати проверки и за фалшиви стоки на пазара, които се увеличават в резултат на повишението на цените.

По думите му тази година все още не са получени сигнали за дублирани резервации и лоша хигиена в обекти по морето.

Към днешна дата са направени 83 проверки в хотели и заведения за наличие на фалшив алкохол. „В нашата програма за лято 2022 най-приоритетни са обектите, в които е имало нарушения предишни години", уточни председателят на КЗП.

Във връзка с антикризисните мерки КЗП започва проверки на пазара на артикули от малката потребителска кошница, обяви Френкев. „Тепърва ще наблюдаваме пазара, нивата на цените и как тези антикризисни мерки са се отразили на цените. Мисля, че антикризисните мерки ще дадат резултат. Всички инструменти на държавата ще следят търговците за спекула", заяви още той.

Свързани статии
Полицията и прокуратурата разкриха крупни измамни схеми в Бургас (Снимки) Бургаският съд предаде поморийския измамник Полихрон на австрийските власти Хванаха на яхта в Поморие българин обявен за международно издирване КЗП с приемна за граждани в Созопол Зачестяват измамите с ремонт на покриви Парични бонуси срещу сигнали за укриване на данъци КЗП: Пазарът и туризмът се съживяват Бургазлии ще търсят помощ в правосъдното министерство заради имотни измами Измами с болнични за над 2 млн. лв. КЗП и БАБХ започват проверки в навечерието на Великден
Тагове
кзп измами търговци
Коментари

Още от последните новини