Още 11 дървета в Странджа са обявени за вековни (Снимки)

Още 11 дървета в Странджа са обявени за вековни (Снимки) - E-Burgas.com

Още 11 дървета, растящи на територията на Природен парк (ПП) „Странджа“ са обявени за вековни. Шест от тях се намират на територията на Държавно горско стопанство (ДГС) - Малко Търново, четири са в ДГС - Звездец и Държавно ловно стопанство - Граматиково и едно в горите на ДГС - Кости.

Старите дървета са на възраст от 150  до около 600 години. 

Пет от тях са от вида странджански дъб (Quercus hartwissiana Steven), който е известен още като лъжник. Това наименование дъба получава заради неговата прилика с други видове дъб – по листата прилича на източния горун, по кората – на цера, а по жълъдите – на летния дъб. Лъжникът е смятан за родоначалник на всички видове дъбове в Европа и е разпространен единствено на територията на парка.

Останалите са: два броя от вида цер (Quercus cerris) и по едно: обикновен габър (Carpinus betulus L.), източен бук (Fagus orientalis), благун (Quercus frainetto) и зимен дъб (Quercus petraea).

Горите на парка заемат над четири пети от неговата площ. В най-голямата защитена територия в България вековните гори са 30% от горските насаждения и това е много повече от средното за страната. Естествените масиви от стари гори – зелените великани на Странджа, са най-ценните консервационно значими местообитания.

Първоначално бяха обявени 17 вековни дървета - 16 дъба и 1 бук, като най-старото от тях се намира в село Забернево и е близо 1000-годишен дъб благун.

Галерия
Свързани статии
Природолюбители ще се радват на нови пътеки за посетители в Сранджа Снегорините в Бургас заявиха готовност при снеговалежиИдеята за здравен туризъм в Странджа получи рамо и от Областна управаФренски архитекти посетиха Странджа, вдъхновиха се да дават живот на стари сгради (Снимки)Приемат климатолечението като здравен туризъм в Странджа и Южното Черноморие Горивата поскъпват още до края на годинатаДъжд от актове за незаконна дървесина у насЕксперт: Поскъпването на горивата ще продължиОбщина Бургас призна за нарушения при изсичането на дърветата по две централни улици Намесват и прокуратурата в казуса с изсечените дървета в Бургас
Тагове
Странджа гори дървета Малко Търново
Коментари

Още от последните новини