Още 11 дървета в Странджа са обявени за вековни (Снимки)

Още 11 дървета в Странджа са обявени за вековни (Снимки) - E-Burgas.com

Още 11 дървета, растящи на територията на Природен парк (ПП) „Странджа“ са обявени за вековни. Шест от тях се намират на територията на Държавно горско стопанство (ДГС) - Малко Търново, четири са в ДГС - Звездец и Държавно ловно стопанство - Граматиково и едно в горите на ДГС - Кости.

Старите дървета са на възраст от 150  до около 600 години. 

Пет от тях са от вида странджански дъб (Quercus hartwissiana Steven), който е известен още като лъжник. Това наименование дъба получава заради неговата прилика с други видове дъб – по листата прилича на източния горун, по кората – на цера, а по жълъдите – на летния дъб. Лъжникът е смятан за родоначалник на всички видове дъбове в Европа и е разпространен единствено на територията на парка.

Останалите са: два броя от вида цер (Quercus cerris) и по едно: обикновен габър (Carpinus betulus L.), източен бук (Fagus orientalis), благун (Quercus frainetto) и зимен дъб (Quercus petraea).

Горите на парка заемат над четири пети от неговата площ. В най-голямата защитена територия в България вековните гори са 30% от горските насаждения и това е много повече от средното за страната. Естествените масиви от стари гори – зелените великани на Странджа, са най-ценните консервационно значими местообитания.

Първоначално бяха обявени 17 вековни дървета - 16 дъба и 1 бук, като най-старото от тях се намира в село Забернево и е близо 1000-годишен дъб благун.

Галерия
Свързани статии
ЗАВРЪЩАНЕТО НА МЛАДИТЕ ЩЕ СПОМОГНЕ ЗА ОПАЗВАНЕТО НА ПРИРОДНИТЕ МЕСТООБИТАНИЯ В ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ СТРАНДЖА И КРЕСНА-ИЛИНДЕНЦИ Гласуват нови мерки срещу високите цени на горивата Цените на горивата у нас паднали с 20% последните месеци След два часа спорове приеха компенсацията от 1 лв. за горивата Над 60 експерти се включиха в Националното съвещание по стопанисване на горите Засадиха стотици дръвчета по новите тротоари в Айтос Всички партии в парламента внесли законопроект за намаление на бензина с 1 лв. Пожарът в Родопите погълнал над 10 хил. декара гори Зимното поддържане на пътищата щяло да бъде гарантирано Пламъци не пожалиха и Кресненското дефиле
Тагове
Странджа гори дървета Малко Търново
Коментари

Още от последните новини