Пристанището в Бургас навърши 117 години, вижте как е изглеждало преди век

Пристанището в Бургас навърши 117 години, вижте как е изглеждало преди век - E-Burgas.com

На 18 май 1903 г. в присъствието на Княз Фердинанд І тържествено е открито за търговско корабоплаване първото съвременно българско морско пристанище. Топовни салюти отбелязват тази дата, която поставя началото на постепенното икономическо израстване на Бургас, превръщайки го в един от основните райони на страната и врата към света.

Развитие, така най-пълно може да се определи случилото се през годините: от дървените пристанищни скели и каруците със стоки до най-големия пристанищен район в страната с модерни терминали, съвременна техника за товаро-разтоварна дейност, с отлични възможности за обслужване на круизно и каботажно корабоплаване. В бургаското пристанище се обработват стоки и товари, които обслужват икономиките на Югоизточна България, съседни балкански страни и всички черноморски държави. През последните години има непрекъснат ръст на товарообората в пристанищния район, което показва неговата значимост.

Предопределеното добро бъдеще на бургаското пристанище след  отварянето му към града се изразява в разширяването на неговата функционалност, чрез съвременната Морска гара, обновената „Магазия 1” със зоните и за отдих и развлечение, център за  каботажното плаване и филиала на Националната художествена академия, ефектната Трафик кула, обновената Марина Порт Бургас, посетителския център „Кулата на фаропазача”. Пристанището се превърна ново и любимо място за разходка и почивка. 

Промяната на бургаското пристанище продължава – обновяват се корабните места, техническата инфраструктурата, завършва оборудването на изградения Конгресен център и Детския научен център с планетариум „ПланетУМ”, а Зоната достъпна за граждани разширява своите граници и ще е част от централна градска среда.

„Въпреки трудната ситуация, вследствие на пандемията, бургаското пристанище работи и устоява на непрeдвидените обстоятелства. Много добрите резултати от предходните на кризата периоди, позволяват запазването на трудовата заетост и високата експлоатационно-техническа ефективност на пристанищното обслужване. Благодаря на всички настоящи и бивши работници, служители, ръководители и партньори, които заедно градиха авторитета на най-старото българско морско пристанище – нашето! Пожелавам им здраве и воля да работят всеотдайно и в бъдеще! Пристанището - трудов делник за поколения бургазлии, вдъхновение за поети и писатели, ще продължи да се развива и променя, но винаги ще бъде част от живота на Бургас”, каза изпълнителният директор Диян Димов по повод годишнината.

В празничният ден „Пристанище  Бургас” ЕАД отваря за гражданите посетителския център „Кулата на фаропазача”. Посещенията ще се извършват при спазване на противоепедимичните мерки. Сградата e  предварително дезинфектирана. Ще се допускат по двама посетители или семейство с деца. Маските и спазването на физическа дистанция са задължителни, както и дезинфекция на входа на посетителския център. „Кулата на фаропазача” ще бъде отворена за желаещите да се запознаят с историята на бургаското пристанище в понеделник /18 Май/ за времето от 10:00 ч. до 16:00 часа.

Галерия
Свързани статии
Ето как Бургас ще отбележи 150 години от гибелта на Левски Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея Бургас отбелязва 120 години от рождението на Петко Задгорски с непоказвани творби Бургас се поклони пред паметта на Христо Ботев (Снимки) Бургас отбелязва 79 години от спасението на българските евреи Ковид погуби моряк от кораб на бургаското пристанище, 11 други са заразени Бургас отдаде почит към делото на Апостола (Снимки) Отбелязваме 148 години безсмъртие за Апостола на свободата 152 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
Тагове
Пристанище Бургас годишнина търговски флот
Коментари

Още от последните новини