152 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

152 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа - E-Burgas.com

С панихида и поднасяне на венци и цветя на връх Бузлуджа ще бъде отбелязана 152-та годишнина от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Екипа на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ е издирил всички паметници на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Изследването е събрало общо 74 паметни плочи, събрани в изложба в Художествената галерия в Казанлък, каза директорът на парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов:

"Интересното е, че в половината от територията на страната липсват тези паметници, за съжаление."

По думите му обаче много малка част от българите свързват връх Бузлуджа с подвига на Хаджи Димитър. Това сочело и ново изследване на "Галъп":

"Само 2,6% от анкетираните свързват върха с подвига на Хаджи Димитър."

Честванията на връх Хаджи Димитър, по-популярен като Бузлуджа, започват в 11.00 ч. с поднасяне на венци и цветя. Тази година поради епидемичната обстановка няма да се проведе традиционната възстановка на драматичните последни боеве между четниците и турската потеря. Няма да бъде раздаден и традиционният обреден курбан.

Свързани статии
Ето как Бургас ще отбележи 150 години от гибелта на Левски Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея Бургаска галерия празнува 25 години с впечатляваща изложба Бургас отбелязва 120 години от рождението на Петко Задгорски с непоказвани творби Бургас се поклони пред паметта на Христо Ботев (Снимки) Държавният архив в Бургас чукна 70 години Бургас отбелязва 79 години от спасението на българските евреи Бургазлийка, възпитавала в любов към изкуството поколения бургазлии, навършва век Поморие отбеляза 80-годишнината на гениалния български поет Радко Радков Димитър Николов за юбилея на математическата: Вие сте престиж за Бургас!
Тагове
панахида чествания юбилей годишнина
Коментари