ПП публикува коалиционното споразумение

ПП публикува коалиционното споразумение - E-Burgas.com
Източник Frognews.bg

"Продължаваме промяната" публикуваха коалиционното споразумение, сключено с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Споразумението е със срок на действие 4 години - от 2021 до 2025 г.

Министерският съвет, който ще бъде излъчен от 47-ото Народно събрание с мандата, възложен от президента на Република България на „Продължаваме промяната“, ще се състои от 21 министри.

5 вицеприемири:

- министър на финансите, който ще отговаря и за еврофондовете;
 - министър на икономиката и индустрията;
- министър на околната среда и водите;
- министър на регионалното развитие и благоустройството;
- ще има и заместник министър-председател по ефективно управление;

България да бъде свободна, независима и просперираща държава - това е основният приоритет, посочен в преамбюла на коалиционното споразумение.

"Коалиционните партньори ще обединят своите усилия, за да създадат стабилно правителство и да осигурят парламентарно мнозинство, което да гарантира провежданите политики, структурни промени и единна кадрова политика. Споразумението ще бъде изградено на принципа на сътрудничеството между отделните Коалиционни партньори, които ще решават възникналите въпроси по силата на преговори помежду си при отсъствие на законодателно съревнование между тях", се казва в текста.

В коалиционното споразумение са включени 19 приложения:

№ 1: Правосъдие
№ 2: Икономика
№ 3: Енергетика
№ 4: Транспорт
№ 5: Здравеопазване
№ 6: Образование
№ 7: Земеделие
№ 8: Електронно правителство
№ 9: Култура
№ 10: Вътрешна сигурност
№ 11: Околна среда и води
№ 12: Регионално развитие
№ 13: Труд и социална политика
№ 14: Туризъм
№ 15: Отбрана
№ 16: Спорт
№ 17: Финанси
№ 18: Международни отношения
№ 19: Законодателна програма

Областните управители и техните заместници се назначават по предложения на коалиционните партньори, в съответствие с тяхното парламентарно представителство, е записано в документа.

Предвижда се създаването на 18 експертни съвета, в които всеки от партньорите излъчва до трима представители. Те ще координират взаимодействието и сътрудничеството в коалицията за изпълнение на целите и политиките, заложени в споразумението. Съветите ще провеждат работни срещи най-малко веднъж в месеца.

В споразумението са разписани детайлни политики и детайлни задачи. Пълния текст на документа вижте ТУК.

Днес в 10.00 ч. Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ПП.

Свързани статии
Бойко Борисов: ГЕРБ ще предложи експертно правителство Митинги за правителство и нови избори блокират столицата днес БСП започва разговори за съставяне на редовен кабинет Президентът връчва третия мандат на БСП ИБГНИ ще се борят за реализация на третия мандат Премиерът Стефан Янев призова за актуализация на бюджета В криза ли е парламента? БСП готова да вземе третия мандат НС от ранни зори се събра: ще бъде ли гласуван кабинета "Николов"? ”Дондуков 2”: Кабинетът трябва да бъде гласуван "Зелените" се обявиха против проектокабинета на ИТН
Тагове
правителство
Коментари

Още от последните новини