НС от ранни зори се събра: ще бъде ли гласуван кабинета "Николов"?

НС от ранни зори се събра: ще бъде ли гласуван кабинета
Снимка БГНЕС

След като номинираният за министър-председател Пламен Николов оттегли кандидатурата си вчера със заявление в Народното събрание, а преди това лидерът на партията Слави Трифонов направи изявление, в което обяви решението, тази сутрин България се намира в безпрецедентна ситуация. Големият въпрос днес е ще гласуват ли депутатите кабинета „Николов“. Това е и причината от ранни зори да се събере председателският съвет на Народното събрание.

Най-вероятно точката ще отпадне от дневния ред на днешното заседание и очакваната процедура за гласуване на проектокабинета, излъчен от партията на Слави Трифонов, няма да се състои. Така отново се завърта парламентарната рулетка и се отваря пътя на следващата политическа сила, която ще получи проучвателен мандат.

Сега президентът Румен Радев трябва да връчи мандат на ГЕРБ като втора политическа сила. Негово е решението - за кого да бъде третият мандат.

Партията на бившия премиер Бойко Борисов вече заяви, че ще върне мандата в момента, в който го получи, а БСП ще предложат служебният кабинет да остане като експертен.

Цифрите и заявените позиции обаче показват, че трудно могат да бъдат събрани необходимите гласове за нов кабинет.

До оттегляне на предложението за кабинет на „Има такъв народ“ се стигна, след като „Демократична България“, БСП и „Изправи се.БГ! Ние идваме“ отказаха подкрепа.

Свързани статии
Бойко Борисов: ГЕРБ ще предложи експертно правителство Митинги за правителство и нови избори блокират столицата днес ПП публикува коалиционното споразумение БСП започва разговори за съставяне на редовен кабинет Президентът връчва третия мандат на БСП ИБГНИ ще се борят за реализация на третия мандат Премиерът Стефан Янев призова за актуализация на бюджета В криза ли е парламента? БСП готова да вземе третия мандат ”Дондуков 2”: Кабинетът трябва да бъде гласуван "Зелените" се обявиха против проектокабинета на ИТН
Тагове
правителство
Коментари

Още от последните новини