Пореден плаж на юг си търси стопанин

Пореден плаж на юг си търси стопанин - E-Burgas.com
Минималното годишно концесионно възнаграждение за плаж “Стамополу - перла” е над 118 млн. лв.

Още една процедура за отдаване на концесия на плаж е стартирана с решение на Министерския съвет днес. Става дума за плаж “Стамополу - перла”, община Приморско. В средата на месец януари бе открита процедура за отдаване на концесия на още четири плажа. Предстои тепърва да става ясно кой ще ги стопанисва. Сроковете на концесиите са 15 години. Обикновено обаче концесионери стават “наши хора”, пише frognews.bg.

Целта на процедурите е да се обезопасят морските плажове да се предоставят услуги от обществен интерес.

В средата на месец януари бяха стартирани още няколко процедури за отдаване на български плажове на концесия. На 13 януари Министерския съвет взе решение да открие процедури за морски плаж “Веселие“ в община Созопол, както и за ивиците  “Къмпинг-юг“ в община Царево, “Атанасовска коса“ – част 1 в община Бургас, “Кранево-север“ в община Балчик.  

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение за плаж “Стамополу - перла” е 118 554,72 лева без ДДС. Плажът се отдава за срок от 15 години. Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение за морски плаж “Веселие“ е 21 677.04 лева без ДДС, за “Къмпинг-юг“ - 64 263.91 лева без ДДС, за “Атанасовска коса“ – 1 част - 35 286.85 лева без ДДС и за “Кранево-север“ - 39 537.09 лева без ДДС.

Интересно е кой ще стане концесионер на плажовете. Припомняме, че разследване на ФрогНюз от есента на миналата година показа, че концесионери стават лица, свързани по един или друг начин с властта. Концесия на плаж във Варна стана и повод за скандал с участието на властта. Припомняме, че в казуса бе замесено името на Веселин Марешки от “Воля”, а всичко се случи на фона на спорния проект на ГЕРБ за нова конституция. Лидерът на “ВОЛЯ” бе положил подписа си под проекта и застана в негова подкрепа, а после стана ясно, че не го е чел. Дни по-късно Министерския съвет взе решение да отдаде на концесия морския плаж "Кабакум - Север 2" за срок от 20 години на “дясната ръка” на Марешки - Андон Дончев, който е и депутат от неговата партия.

Свързани статии
Проверяват плаж в Несебър заради издигната пясъчна дига Бургазлийка донесе медал от европейското по плажен тенис Бургас с пет представители на европейското по плажен тенис в Барселона В Приморско отчетоха силен сезон, но загубите на основните туристи не могат да бъдат компенсирани Странни доводи в Приморско лишиха създаването на фондация за опазване на черната мида Морето през септември - до 30% по-евтино Пожарна-кемпер заседна на дюните край Шофьорския плаж Мощите на св. Ефрем Нови идват днес в Приморско Близо 30 градуса по морето и днес, грабвайте хавлиите Поставиха бетонни съоръжения на плаж "Журналист"
Тагове
плаж концесионер приморско
Коментари

Още от последните новини