Погледнете нагоре! Необичаен прелет на блестящи ибиси над Бургас

Погледнете нагоре! Необичаен прелет на блестящи ибиси над Бургас - E-Burgas.com

През последните седмици се наблюдава нетипичен за тази част от годината прелет на блестящи ибиси, като на ден стотици от тях минават над града, съобщават от Природозащитен център ПОДА.

Ята от 3-4 до над 40 ибиса пристигат от североизток, като някои продължават пътя си на юг, а други отсядат в Бургаските влажни зони и извършват локални прелети между тях. Голяма част от ибисите се придържат и в защитената местност "Пода", където е единствената гнездова колония на вида по българското Черноморско крайбрежие.

За причините за тази толкова ранна "есенна миграция" може само да се гадае, но една възможност е някакъв неблагоприятен фактор да е провалил гнездовия период на вида в големите му гнездовища в Дунавската делта или водоемите в Южна Украйна.
Подобно явление беше наблюдавано и преди няколко години, когато пак в разгара на сезона на отглеждане на малките хиляди блестящи ибиси минаха над Бургаските влажни зони на юг, като според колеги от Кипър, ибисите са имали интензивен ранен прелет и над тяхната страна.

 

Свързани статии
Творецът Божана Славкова: "Прегърната природа" е изкуство, което отива при публиката си, а не обратното Обсъдиха на високо ниво демографската криза и изсичането на горите в Странджа Зоопарк Бургас приютява четири пеликана, които не могат да оцелеят в природата Aрт инсталацията "Прегърната природа" облече дърветата в Морската градина Пореден конфликт: Защо изсичат дърветата по ул. "Самуил" в Бургас? ВХТИ създава платформа за екологична информация Популацията на царски орел в Странджа и Сакар достигна рекордните 41 двойки Хора с добри сърца спасиха млад царски орел край Карнобат Деца събраха над 840 литра пластмасови отпадъци от плажа в Сарафово Еко кампания в Несебър събра стотици ел. уреди за рециклиране
Тагове
екология
Коментари

Още от последните новини