Погледнете нагоре! Необичаен прелет на блестящи ибиси над Бургас

Погледнете нагоре! Необичаен прелет на блестящи ибиси над Бургас - E-Burgas.com

През последните седмици се наблюдава нетипичен за тази част от годината прелет на блестящи ибиси, като на ден стотици от тях минават над града, съобщават от Природозащитен център ПОДА.

Ята от 3-4 до над 40 ибиса пристигат от североизток, като някои продължават пътя си на юг, а други отсядат в Бургаските влажни зони и извършват локални прелети между тях. Голяма част от ибисите се придържат и в защитената местност "Пода", където е единствената гнездова колония на вида по българското Черноморско крайбрежие.

За причините за тази толкова ранна "есенна миграция" може само да се гадае, но една възможност е някакъв неблагоприятен фактор да е провалил гнездовия период на вида в големите му гнездовища в Дунавската делта или водоемите в Южна Украйна.
Подобно явление беше наблюдавано и преди няколко години, когато пак в разгара на сезона на отглеждане на малките хиляди блестящи ибиси минаха над Бургаските влажни зони на юг, като според колеги от Кипър, ибисите са имали интензивен ранен прелет и над тяхната страна.

 

Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел? „Застъпници за природата“
Тагове
екология
Коментари