Хванаха на яхта в Поморие българин обявен за международно издирване

Хванаха на яхта в Поморие българин обявен за международно издирване - E-Burgas.com

Нашенецът се занимавал с фалшиви документи в Австрия

Окръжна прокуратура-Бургас задържа за срок до 72 часа българския гражданин П.Л. По отношение на него на 22.07.2022 г. е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) от Прокуратурата в гр. Велс, Република Австрия. С тази заповед П.Л. е обявен за международно издирване за провеждане спрямо него на наказателно преследване за издаване на особено защитени документи и професионална измама в голям размер.

В заповедта е посочено още, че той набавял и предоставял фалшиви, особено защитени лични документи - дипломатически паспорти на чужди граждани, както и испански лични карти на част от тях. Пред пострадалите нашенецът се представял с друга самоличност лъжейки, че е посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис.

По този начин той заблудил пострадалите, че може да присъди дипломатически статут, както и да им издаде задгранични паспорти и автомобилни регистрационни номера. Измамените чужди граждани са повече от 10. Общата стойност на настъпилата щета възлиза на 334 000 евро.

Престъпленията, за които е издадена ЕЗА от австрийската прокуратура съответстват на престъплението измама по смисъла на чл.210 и чл.211 от българския НК.

Мъжът е установен и задържан от органите на реда на яхта в Поморие. По време на задържането си първоначално се е представил за чужд гражданин, твърдял е, че не знае български език и е поискал преводач от френски или испански.

Предстои Окръжна прокуратура-Бургас да поиска от съда по отношение на П.Л. да бъде постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Свързани статии
Полицията и прокуратурата разкриха крупни измамни схеми в Бургас (Снимки) Задържаха рецидивист, укривал се 8 години Бургаският съд предаде поморийския измамник Полихрон на австрийските власти 24 задържани при масирани полицейски акции в цялата страна Зачестяват измамите с ремонт на покриви КЗП: Най-честите измами през лятото са заради нелоялни търговци Парични бонуси срещу сигнали за укриване на данъци Бургазлии ще търсят помощ в правосъдното министерство заради имотни измами Измами с болнични за над 2 млн. лв. Млади бургазлийки отново клиентки на прокуратурата заради наркотици
Тагове
измами задържан международно издирване
Коментари

Още от последните новини

Спорт
Хванаха на яхта в Поморие българин обявен за международно издирване - E-Burgas.com

Регата 24 Май