Полицията и прокуратурата разкриха крупни измамни схеми в Бургас (Снимки)

Полицията и прокуратурата разкриха крупни измамни схеми в Бургас (Снимки) - E-Burgas.com

Детайли по три отделни досъдебни производства, ангажирали полицията и Районна прокуратура в последните дни, бяха представени на съвместен брифинг от Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов и административния ръководител на Бургаска районна прокуратура – Мария Маркова.

Първото досъдебно производство е образувано за изнудване на 35 годишен бургазлия, който се запознал с 23 годишния си изнудвач в бургаско заведение. След контакти в социалните мрежи, отношенията им достигнали до ниво, на което 23 годишния неколкократно вземал и връщал различни по размер суми назаем. В един от поредните случаи 35 годишния бургазлия дал сумата от 10 000 лв., с които по-младия му приятел щял да започне бизнес, генериращ големи печалби. 23 годишния бургазлия заявил, че бизнеса е нелегална дейност, свързана с продажба на наркотици, но „полицията знаела всичко”. По думите на изнудвача срещите на двамата са наблюдавани и подслушвани от дълго време и за да не се стигне до арести, трябвало да се плаща на високопоставени полицейски служители от София. Потърпевшият дал всичките си спестявания, наложило се да тегли кредит и да иска пари от роднини и приятели „за да си осигури спокойствие”. Общата сума, дадена на 23 годишния бургазлия достигнала до 186 000 лв., които той системно проигравал в игрални зали, купувал си скъпи други, парфюми и мотоциклет за 8 000 лв. 35 годишния изнудван, работещ във фирма и извършващ и други законови услуги, с които успял да спести повечето пари, дори и не подозирал за схемата, в която бил жертва. В последните дни трудно издържал на напрежението и споделил със своите близки на какво е подложен. Те от своя страна потърсили съдействие от полицията и 23 годишния изнудвач е задържан. За извършеното от него престъпление, според прокурор Мария Маркова, предвиденото наказание е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 1 000 до 3 000 лева. Спрямо задържания е взета мярка до 72 часа, като предстои наблюдаващия прокурор да внесе искане в съда за задържане под стража.

Второто досъдебно производство е за кражба в особено големи размери  - 165 000 лева, осъществена от жилището на млади бургазлии, стопанисващи търговски обект. За престъплението са задържани две лица, които въпреки предварителната подготовка и съблюдаваната висока степен на конспиративност, са арестувани в резултат на брилянтната работа на служителите на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР - Бургас. 48 годишен рецидивист е в основата на „удара”, подготвян много прецизно, организирано и търпеливо. Разучени са навиците на потърпевшите, които близо два месеца са следени с цел детайлизиране на времето на излизане от дома, колко време прекарват в търговския обект и в кой часови диапазон се прибират. По думите на старши комисар Калоян Калоянов извършителите на крупната кражба проявили висока степен на конспиративност, като преди да отидат на адреса се преоблекли и паркирали автомобил на място, където няма видеонаблюдение. След „удара” пак последвало преобличане, като придобитата сума / 150 000 в левове и евро/, както и златни накити с тегло от около 50 – 60 грама, разделили и укрили на различни места. „От извършването на кражбата до разкриването, намирането на цялата сума и златните накити, са изминали едва три дни”, похвали работата на бургаските кримiнилисти Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калoянов. По-малката част от парите са открити в дома на единия извършител, а друга - закопана в частен двор. В деня на кражбата е ангажирано още едно лице, което да наблюдава собствениците за да може да предупреди, ако има някакво движение и същите решат да се върнат по-рано на домашния си адрес. Според прокурор Мария Маркова при кражбите в последните месеци се търсят най-вече пари, златни накити и предмети, които са бързо ликвидни и трудно проследими. По думите й „блестящата работа на криминалистите от ОДМВР - Бургас даде резултат и стигнахме до бързото разплитане на случая“. На единия от извършителите – 48 годишния криминално проявен и осъждан бургазлия е повдигнато обвинение за кражба от големи размери при опасен рецидив, предварителен сговор и използване на техническо средство – подправен ключ, като наказанието е от 3 до 15 години и отнемане на половината от имуществото. По отношение на второто лице кражбата не е извършена при квалифициращото обстоятелство опасен рецидив, а при останалите две, като предвиденото наказание е също от 3 до 15 години.

Третото досъдебно производство представено на днешния брифинг, касаеше рисковото шофиране на 20 годишен бургазлия, който причини материални щети на пет коли и автобус от градския транспорт по пътя от Бургас до с. Равадиново, опитвайки се да избегне полицейска проверка. По думите на прокурор Мария Маркова мотивите за неадекватното поведение на бургазлията все още са неизвестни. Той отказал да даде кръвна проба за наркотици и алкохол, но такава ще бъде изискана по реда на НПК. Направените му проби, близо половин денонощие след инцидента, са били отрицателни. Към момента му е предявено обвинение по чл. 270 от НК, както и за хулиганство, чрез използване на МПС. Бащата на 20 годишния бургазлия също е задържан за срок до 24 часа, заради опит да повлияе на свидетелите по досъдебното производство. При него има данни за престъпление от общ характер и това е довело до ареста му. „Бащата се опитал да накара свидетели да преосмислят казаното в първоначалните им показания, като подобно поведение на родител, опитващ се да покрие действията на детето си, не е редно”, каза още прокурор Маркова. Директорът на ОДМВР – Бургас определи поведението на бащата, като характерно за началото на 90-те години. Вече му е предявено обвинение и срокът на задържането му е увеличен до 72 часа. Предстои да бъде поискана и постоянна мярка „задържане под стража”.

Галерия
Свързани статии
Бургаският съд предаде поморийския измамник Полихрон на австрийските власти Хванаха на яхта в Поморие българин обявен за международно издирване Зачестяват измамите с ремонт на покриви КЗП: Най-честите измами през лятото са заради нелоялни търговци Парични бонуси срещу сигнали за укриване на данъци Бургазлии ще търсят помощ в правосъдното министерство заради имотни измами Измами с болнични за над 2 млн. лв. Мнимият ''полицай'' загази още, разкриха нови жертви на измамите му Общините в Бургаско алармират: Ало измамите отново са на дневен ред! Внимавайте! Обвиниха четирима за търговия с кръв от длъжници
Тагове
измами изнудване
Коментари

Още от последните новини