Бургаският съд предаде поморийския измамник Полихрон на австрийските власти

Бургаският съд предаде поморийския измамник Полихрон на австрийските власти - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас допусна изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Прокуратурата в гр. Велс, Република Австрия, с която се иска предаване на българския гражданин Полихрон Луков, наричан още Паул Л., на австрийските съдебни власти с цел провеждане на наказателно преследване срещу него по обвинение за извършване на две престъпления - „предаване на фалшиви особено защитени документи" съгласно § 224а от НК на Република Австрия и „професионална измама в голям размер".

В хода на съдебното производство са получени гаранции от австрийските съдебни власти, че в случай на предаване на уличения в извършено престъпление Полихрон за наказателно преследване, след евентуално осъждане, същият може да бъде върнат в България за изтърпяване на наказанието.

Окръжен съд – Бургас постанови своя съдебен акт въз основа на постъпилите по делото Европейски заповеди за арест, допълнителната информация от съдебните органи на издаващата държава, гаранциите, декларирани от издаващата държава, както и от приобщените в хода на съдебното производство писмени доказателства.

Съдът намери, че са налице всички предпоставки, предвидени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест за предаване на Луков на издаващата процесните ЕЗА държава членка на Европейския съюз - Република Австрия. Престъпленията не попадат под българската наказателна юрисдикция и не е налице амнистия. Няма данни той да е осъждан за същите факти в държава членка на Европейския съюз.

 Във връзка с възраженията на защитата срещу допускането на изпълнение на Европейската заповед за арест, свързани с доводите, че исканото лице се ползва с дипломатически имунитет по смисъла на чл. 29 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения и докато не бъде изпълнена процедурата по чл. 47, ал. 2 от ЗЕЕЗА, а именно, че „когато компетентен е орган на друга държава или международна организация, съдът незабавно уведомява издаващия орган, за да направи искане за отнемане на привилегията или снемане на имунитета.", същият не следва да бъде предаден на австрийските власти, съдът ги намери за неоснователни. За настоящия съдебен състав на Окръжен съд – Бургас, съществуват основателни съмнения, че приобщените по делото документи, открити и иззети при извършените претърсвания на адреси, автомобили и яхта в гр. Поморие, ползвани от Полихрон, сочещи, че той е гражданин на Федерация Сейнт Китс и Невис и че има качеството на дипломатически агент на Федерация Сейнт Китс и Невис за Европейския съюз, в действителност са неистински такива. В събраните по делото писмени доказателства и съдържащите се в тях данни се сочи, че исканото лице е роден в гр. Барселона и притежава испанско гражданство, както и, че е роден на същата дата в гр. Брюксел и притежава белгийско гражданство, които обстоятелства според съда са очевидно неверни. Бургаският окръжен съд прие, че по делото не е установено по несъмнен начин, че исканото за предаване лице Полихрон се ползва с дипломатически имунитет, поради което и счете, че процедурата по чл. 47 от ЗЕЕЗА не е приложима в настоящия случай.

Съдът намери, че по делото не са налице данни, въз основа на които да се направи извод, че българският гражданин Полихрон няма да получи справедлив процес от органите на съдебната власт на Република Австрия.

Окръжен съд - Бургас потвърди и взетата по отношение на Полихрон Луков мярка за неотклонение „Задържане под стража" до фактическото предаване на исканото лице на съдебните власти на Република Австрия.

Свързани статии
Полицията и прокуратурата разкриха крупни измамни схеми в Бургас (Снимки) Хванаха на яхта в Поморие българин обявен за международно издирване Зачестяват измамите с ремонт на покриви КЗП: Най-честите измами през лятото са заради нелоялни търговци Парични бонуси срещу сигнали за укриване на данъци Бургазлии ще търсят помощ в правосъдното министерство заради имотни измами Измами с болнични за над 2 млн. лв. Мнимият ''полицай'' загази още, разкриха нови жертви на измамите му Общините в Бургаско алармират: Ало измамите отново са на дневен ред! Внимавайте! Обвиниха четирима за търговия с кръв от длъжници
Тагове
полихрон измами
Коментари

Още от последните новини