Осъдиха шофьор на 4 години затвор заради смърт на пътя

Осъдиха шофьор на 4 години затвор заради смърт на пътя - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия Мустафа М. на 4 години „Лишаване от свобода", след редукция на наказанието с 1/3-та, признат за виновен за причинена по непредпазливост смърт при ПТП. Съдът определи първоначален „общ" режим за изтърпяване на наложеното на подсъдимия наказание. Бургаският окръжен съд наложи на Мустафа М. и наказание „Лишаване от право да управлява МПС" за срок от 6 години.

Съдът го определи като виновен в това, че на 25.09.2020 г., около 23:50 часа, на третокласен път с посока на движение от гр. Провадия към гр. Айтос, при управление на МПС – лек автомобил марка „БМВ", нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) - „При избиране скоростта на движение на водача на пьтно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в km/h: Категория В - 90 км/ч извън населено място", и по непредпазливост причинил смъртта на две лица – Х. И. и Е. Ю., както и средна телесна повреда на И. М., и тримата – пътници в автомобила.

Нарушението на ЗДвП на водача Мустафа М. се изразява в това, че е управлявал автомобила с неразрешена скорост, а именно - от 130,2 км/ч., в следствие което, при навлизане в десен завой с посочената скорост, Мустафа М. е загубил контрол над управлявания от него автомобил, не е могъл да предотврати напускането на пътното платно и последвалия удар на автомобила и крайпътно дърво.

Родителите на двете загинали лица бяха конституирани като частни обвинители в съдебното производство. Третият пострадал – И. М., който е получил средна телесна повреда при инцидента, не пожела да участва в процеса нито като граждански ищец, нито като частен обвинител. По повод направено искане от един от поверениците, Окръжен съд - Бургас намери, че сестрата на пострадалия Х. И., също е легитимирано лице да участва като частен обвинител и я конституира в това й качество. Делото бе гледано по реда на особените правила на Глава 27 от НПК - Съкратено съдебно следствие. Подсъдимият призна всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и своята вина. При постановяване на присъдата, Бургаският окръжен съд се ползва от събраните в досъдебното производство доказателства и направените самопризнания от подсъдимия.

В съдебното заседание, защитата на Мустафа М. представи негови трудов договор и личностна характеристика, които доказателства бяха приети от съда и страните.

По време на съдебните прения, прокурорът описа пред Бургаския окръжен съд причинно-следствената връзка на неразрешената скорост и настъпилите трагични последици. Представителят на държавното обвинение определи като форма на вината – престъпната самонадеяност на подсъдимия, но изтъкна многобройни смегчаващи вината обстоятелства – младата възраст на подсъдимия, безупречното му поведение, признаването на вината и изразените съжаления за стореното, оказването на съдействие на органите на МВР, както и неговата трудова дейност. Държавното обвинение пледира за наказание в рамките на средния размер - „Лишаване от свобода" за срок от 9 години, при „общ" режим на изтърпяване на наказанието, което да бъде намалено с 1/3-та.

Поверениците на пострадалите лица също поискаха от съда да се произнесе с осъдителна присъда, като отчетоха вредоносните последици на деянието. Те и представляваните от тях частни обвинители пледираха за наказание в максималния размер, а именно 15 години „Лишаване от свобода".

Защитниците на подсъдимия - неговият адвокат и родители, изтъкнаха като форма на вината – несъзнавана непредпазливост, която обясниха с липсата на пътни знаци, които да заострят внимание към една предвидима опасност. Според тях, в този случай има значителен превес на смегчаващи вината обстоятелства. Защитата пледира за наказание не по-голямо от минималния размер - 3 години „Лишаване от свобода", след редукция, както и да бъде приложен Института на условното осъждане.

Пред съда, подсъдимият отново изрази съжаление за случилото се. Каза, че не го е направил нарочно и не е искал да става така.

Присъдата на Окръжен съд - Бургас може да се обжалва и/или протестира в 15-дневен срок.

Свързани статии
Тежка катастрофа на пътя Варна - Бургас, няколко души са в болница Войната по пътищата взе жертва в Бургаско Надрусана айтозлийка предизвика катастрофа на бургаско кръстовище, откараха я в болница Пиян айтозлия се претрепа с триколка Катастрофа с камион блокира едната тангента към София Младеж от руенско помля пенсионер с автомобила си е село Просеник Общински автобус катастрофира в Бургас 65-годишна бургазлийка с 4 счупени ребра отказа хоспитализация след катастрофа Съдът се произнесе за катастрофата, в която загина кметицата Ванча Байлова Турски Хюндай връхлетя върху Ровър на жандармерията край Стоилово
Тагове
катастрофа шофьор
Коментари

Още от последните новини