Опасно замърсяване на въздуха над цялата страна

Опасно замърсяване на въздуха над цялата страна - E-Burgas.com

През нощта и в ранните часове на 24 декември 15 от станциите на изпълнителната агенция по околна среда у нас са регистрирали фини прахови частици над нормите, съобщи NOVA. Във Видин и Пловдив замърсяването е най-осезаемо – около 2-3 пъти над допустимите нива.

Метеорологичната причина за натрупването на замърсители е тихото и мъгливо време с липса на вятър. На много места обаче ниските температури са накарали хората да запалят печките на твърдо гориво.

Очаква се в часовете привечер и през нощта да се появи по-осезаем западен вятър, който поне частично да облекчи обстановката, най-вече в северната половина на страната. По-силни пориви ще има и около Стефановден (27 декември), както и в самия край на календарната година.

Всеки може да следи показанията на измервателните уреди в реално време чрез системата „Air Quality Index”, както и мрежата от станции на Столичната община.

Свързани статии
Бургас редом до Пловдив, София и Русе с най-мръсен въздух И Несебър ще се бори срещу замърсяването на въздуха от битовото отопление Активисти от 10 града искат решения срещу мръсния въздух ЕС: България не е изпълнила задълженията си за качество на въздуха Българската столица на 8-мо място по най-мръсен въздух в света Обществено обсъждане за мръсния въздух ще се проведе в Бургас Мръсният въздух убива над 8 500 българи годишно Община Бургас: Дървата и въглищата са основния замърсител на Долно Езерово Наближава крайният срок за кандидатстване за подмяна на стари печки Не пропускайте шанса да подмените старата си печка на дърва с нов уред на екологично гориво
Тагове
мръсен въздух
Коментари

Още от последните новини