Активисти от 10 града искат решения срещу мръсния въздух

Активисти от 10 града искат решения срещу мръсния въздух - E-Burgas.com
Снимка: "За земята"

Въздух от Пловдив, Русе, Велико Търново, Перник, Девня, Благоевград, Димитровград, Павликени, Гълъбово и София, опакован в найлонови пликове, изпратиха активистите до екоминистерството. Акцията е по повод 7 септември, Международен ден на чистия въздух на ООН, съобщава "Дневник".

Националното обединение за чист въздух "Дишай, България" представлява сдружения от цялата страна. Те напомнят на служебния министър на околната среда Росица Карамфилова, че според Световната здравна организация (СЗО) 97% от населението на страната е потенциално изложено на ефектите на замърсения въздух, било то от индустрия, транспорт, битово отопление или друг тип изгаряне. Данните сочат също, че 60% от градското население в България диша наднормени нива на фини прахови частици ФПЧ10, а страната е на едно от водещите места в света по починали заради мръсен въздух.

С изпратените "представителни извадки" от въздуха в Пловдив, Русе, Велико Търново, Перник, Девня, Благоевград, Димитровград, Павликени, Гълъбово и София активистите от местните сдружения са изпратили и писма, описващи конкретните нерешени проблеми в тази сфера във всеки от градовете.

Свързани статии
Бургас редом до Пловдив, София и Русе с най-мръсен въздух Опасно замърсяване на въздуха над цялата страна И Несебър ще се бори срещу замърсяването на въздуха от битовото отопление ЕС: България не е изпълнила задълженията си за качество на въздуха Българската столица на 8-мо място по най-мръсен въздух в света Обществено обсъждане за мръсния въздух ще се проведе в Бургас Мръсният въздух убива над 8 500 българи годишно Община Бургас: Дървата и въглищата са основния замърсител на Долно Езерово Наближава крайният срок за кандидатстване за подмяна на стари печки Не пропускайте шанса да подмените старата си печка на дърва с нов уред на екологично гориво
Тагове
мръсен въздух
Коментари

Още от последните новини