Бургас редом до Пловдив, София и Русе с най-мръсен въздух

Бургас редом до Пловдив, София и Русе с най-мръсен въздух - E-Burgas.com

Град Бургас е сред четирите града, в които са регистрирани повече от допустимия брой превишения на замърсяването на въздуха - 35. Останалите в черната класация са Пловдив, София и Русе. Това коментира в ефира на bTV служебният еко министър Росица Карамфилова.

„В зимния сезон основен замърсител е битовото отопление, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия. Не трябва да ни обезпокоява. Имаме намаляване на общия брой превишения. До края на месеца ще излезем с пълния анализ за 2022 г. но предварителните данни показват, че в 9 пункта са регистрирани повече от допустимия брой превишения - над 35. Това са Пловдив, София, Русе, Бургас", каза тя. 

Карамфилова коментира и друга актуална тема. "Въпреки високите температури и малкото валежи с около 7% са по-ниски обемите. Към настоящия момент няма нищо обезпокоително”, каза служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Тя обърна внимание на язовир „Асеновец", чийто дебит е с повече от 25% по- малко и е под критичните 50%, както и на проблемите с язовир „Ясна поляна". 
„По оперативна програма „Околна среда" един от бенефициентите е ВиК Бургас. Има включено изграждане на пречиствателна станция за този язовир. Проектът е доста забавен, той е даден на доста по-ранен етап, а в момента ситуацията е критична", каза Карамфилова. 

По думите служебния министър за 2022 г. България няма да изпълни междинните цели в Плана за възстановяване и устойчивост, ориентирани към 40% намаление на въглеродните емисии. 
 

Свързани статии
Опасно замърсяване на въздуха над цялата страна И Несебър ще се бори срещу замърсяването на въздуха от битовото отопление Активисти от 10 града искат решения срещу мръсния въздух ЕС: България не е изпълнила задълженията си за качество на въздуха Българската столица на 8-мо място по най-мръсен въздух в света Обществено обсъждане за мръсния въздух ще се проведе в Бургас Мръсният въздух убива над 8 500 българи годишно Община Бургас: Дървата и въглищата са основния замърсител на Долно Езерово Наближава крайният срок за кандидатстване за подмяна на стари печки Не пропускайте шанса да подмените старата си печка на дърва с нов уред на екологично гориво
Тагове
мръсен въздух
Коментари

Още от последните новини