Омбудсманът на Бургас предлага решение на проблема със сметищата за стари гуми

Омбудсманът на Бургас предлага решение на проблема със сметищата за стари гуми  - E-Burgas.com

Общественият посредник на Бургас Тодоро Стамболиев предлага стратегия за решение на проблема с незаконните сметища за стари гуми около града. 

Той изпрати до медиите писмо със своите аргументи, които вече е изложил пред кмета на Бургас Димитър Николов.

"Има един вид отпадък, който все повече създава предпоставка за замърсяване на въздуха, почвата, водата, превръща се реална опасност за околната среда. Няма човек, който да не се е възмущавал от гледките с изхвърлени автомобилни гуми. Виждали сме ги покрай междуселските пътища, в дерета, по дъната на реките, в паркове, гори, незаконни сметища, усещали сме миризмата при изгарянето на каучука, ползван от някои като  отопление през зимния сезон….

Защо се стига до това, каква е причината, какво може да се направи за да ги няма тези гледки? Все въпроси, които не намират лесен отговор." пише Стамболиев в писмото. 

Той се запознал с нормативните актове, регламентиращи тази дейност и е установил, че всички центрове за смяна на гуми са длъжни по закон и наредба  да  приемат излезлите от употреба гуми съвсем безусловно и абсолютно безвъзмездно, да ги съхраняват и опазват, а в последствие да ги предадат на определени дружества и да си платят за това. 

Според Стамболиев обаче нито един от центрове за смяна на гуми не може и няма сили да се справи сам с този отпадък. И не може да плаща огромни суми след като няма как да иска от нас заплащане  за оставяните там за съхранение гуми.

"Затова отправих препоръка до Кмета на Община Бургас за задълбочен анализ и начални стъпки в разрешаването на този проблем. Може ли, как и дали Общината ще се заеме с това, предстои да разберем!

Очевидно тук е необходима намеса на държавата или общината, с която помощ могат да се предвидят на първо време мерки за приемане и съхранение на този вид  отпадък безвъзмездно, а в по-дългосрочен план-мерки за изграждане на площадки за оползотворяване на отпадъка, чрез неговото рециклиране или изгаряне, съобразно разпоредбите на закона." пише още Стамболиев. 

Според него едното възможно решение е Община Бургас да сключи договор за съхранение на такъв вид отпадък с търговски дружества,  притежаващи разрешение по чл.81 от Закона за управление на отпадъците. Така е решен проблема например в Столична община, която е сключила договор за приемане на излезли от употреба гуми с такова дружество. 

Той признава още, че намирането на решение по този чувствителен проблем няма да е лесно, но ще е проява на истинска грижа към екологичното равновесие и състоянието на околната среда от страна на общинска администрация и ще представлява реална и ефективна стъпка в разрешаването на един специфичен и труден, но важен за природата и за здравето на населението  проблем.

 

 

Свързани статии
Община Бургас отново предупреждава: До 5000 лв. глоба за замърсяване на градската среда! Община Бургас ще участва в изпълнението на важен екологичен проект Община Бургас призна за нарушения при изсичането на дърветата по две централни улици МОСВ призна за замърсяване край Камен бряг от заседналия кораб Намесват и прокуратурата в казуса с изсечените дървета в Бургас Искат спешно решение на проблема с мръсотията в Бургас и преливащите кошчета за смет От "Игри на волята" пак сгазиха лука, оставиха малко сметище на плажа край Царево (снимки) Общината скастри бургазлии: Не правете това след ремонт, ще има глоби! Полиция дебне за джипове край Седемте Рилски езера Бургас може да получи хиляди безплатни дръвчета от Гората.бг тази есен
Тагове
екология
Коментари

Още от последните новини