Община Бургас: Въпреки натиска върху бюджета годината е финансово стабилна

Община Бургас: Въпреки натиска върху бюджета годината е финансово стабилна - E-Burgas.com

Изминалата 2019-а година беше успешна във финансово отношение за Община Бургас. Своята положителна оценка изразиха от Агенцията за кредитен рейтинг, Сметна палата и Министерство на финансите. Тези добри финансови резултати позволиха през 2020 г. да бъде запазена финансова стабилност и устойчивост, независимо от изключителния натиск върху бюджета, породен от въведеното извънредно положение на 13 март 2020 г. и извършените извънредни разходи, свързани с изпълнение на противоепидемичните и ограничителните мерки за борба с коронавируса, справяне с пандемията и овладяване на кризата.

Вчера се проведе обществено обсъждане на отчета за касово изпълнение на бюджета на Община Бургас към 31.12.2019 г., по време на което зам.-кметът по "Финанси, бюджет и икономика" Красимир Стойчев съобщи допълнителни подробности.

На база отчетните данни, общото изпълнение на бюджета е в размер на 214 519,9  хил. лв., в т.ч.: за държавни дейности - 114 543,7 хил. лв.; за местни дейности 99 976,2 хил. лв., от които за дофинансиране на държавни дейности - 4 369,9 хил. лв. Данните от годишния отчет показват добри нива на финансова самостоятелност и устойчивост, както и умерено изпълнение на разходната част на бюджета на Общината.

В структурата на разпределението на разходите най-голям дял заема функция "Образование" - 46,65 %, следвана от функция "Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда" - 21,8 %.

С направените инвестиции по Капиталовата програма и в проекти по Оперативни програми на Европейския съюз са създадени условия за подобряване средата и качеството на живот в община Бургас, увеличаване на предлаганите услуги на гражданите и достъпността до тях, и стимулиране развитието и потенциала на Бургас като туристически и културен център.

Отчетът за изпълнението на бюджета за 2019 година на Община Бургас ще бъде подложен на гласуване на предстоящото заседание на Общински съвет - Бургас.   

Галерия
Свързани статии
Стефан Янев: Държавният бюджет за 2021 е бил изразходван още първите 4 месеца Съобщение от община Бургас Община Созопол: Не строеж, а монтаж се извършва на Смокиня Оцветяват сградата на общината в синьо в знак на съпричастност срещу рядка и коварна болест Нови 102 нови археологически обекта са регистрирани на територията на община Несебър Съобщение от Община Бургас Съобщение от Община Бургас Исторически бюджет за Айтос, вдигат парите за спорта с 20 хил. лева Ден след гласуването на бюджета: Започна реализирането му в "Изгрев" и "Славейков" (Снимки) Отпускат още 9 млн. лв. в подкрепа за общините
Тагове
финанси бюджет община
Коментари

Още от последните новини