Община Бургас: Въпреки натиска върху бюджета годината е финансово стабилна

Община Бургас: Въпреки натиска върху бюджета годината е финансово стабилна - E-Burgas.com

Изминалата 2019-а година беше успешна във финансово отношение за Община Бургас. Своята положителна оценка изразиха от Агенцията за кредитен рейтинг, Сметна палата и Министерство на финансите. Тези добри финансови резултати позволиха през 2020 г. да бъде запазена финансова стабилност и устойчивост, независимо от изключителния натиск върху бюджета, породен от въведеното извънредно положение на 13 март 2020 г. и извършените извънредни разходи, свързани с изпълнение на противоепидемичните и ограничителните мерки за борба с коронавируса, справяне с пандемията и овладяване на кризата.

Вчера се проведе обществено обсъждане на отчета за касово изпълнение на бюджета на Община Бургас към 31.12.2019 г., по време на което зам.-кметът по "Финанси, бюджет и икономика" Красимир Стойчев съобщи допълнителни подробности.

На база отчетните данни, общото изпълнение на бюджета е в размер на 214 519,9  хил. лв., в т.ч.: за държавни дейности - 114 543,7 хил. лв.; за местни дейности 99 976,2 хил. лв., от които за дофинансиране на държавни дейности - 4 369,9 хил. лв. Данните от годишния отчет показват добри нива на финансова самостоятелност и устойчивост, както и умерено изпълнение на разходната част на бюджета на Общината.

В структурата на разпределението на разходите най-голям дял заема функция "Образование" - 46,65 %, следвана от функция "Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда" - 21,8 %.

С направените инвестиции по Капиталовата програма и в проекти по Оперативни програми на Европейския съюз са създадени условия за подобряване средата и качеството на живот в община Бургас, увеличаване на предлаганите услуги на гражданите и достъпността до тях, и стимулиране развитието и потенциала на Бургас като туристически и културен център.

Отчетът за изпълнението на бюджета за 2019 година на Община Бургас ще бъде подложен на гласуване на предстоящото заседание на Общински съвет - Бургас.   

Галерия
Свързани статии
Съобщение на Община Бургас ОБЩИНА БУРГАС З А П О В Е Д № 1569/23.05.2023 г. Кметът на Созопол направи отчет на бюджета, дълговете постепенно се гасят Съобщение от община Бургас 10 общини от Бургаска област получават пари за инфраструктурни проекти Близо 200 общини получават пари за пътища и водопроводи Общински проекти и ремонти на пътища чакат 3 млрд. лева от държавата Приеха Бюджет 2022 в Поморие, пари са заложени във всички сфери и дейности Одобриха Бюджет 2022 в Бургас В Айтос гласуват бюджета на 19 април
Тагове
финанси бюджет община
Коментари

Още от последните новини