Нови нарушения в разрешението за строеж на „Алепу“

Нови нарушения в разрешението за строеж на „Алепу“ - E-Burgas.com

Констатирани са и нови нарушения на административно-производствените правила при издаване на протестираното пред Административен съд – Бургас разрешението за строеж на „Алепу“. Това се казва в становище на прокурори от Окръжна прокуратура – Бургас, изпратено до Административния съд в Бургас. 

Искането за прекратяване на  производството пред Административен съд  - Бургас за разрешението за строеж за „Алепу Вилидж“, издадено от главен архитект на Община Созопол, поради недопустимост на протеста е неоснователно. Протестът е допустим и основателен.

Същевременно, по повод участието си в това производство пред съда и проучване на допълнителни материали, изпратени от Община Созопол до Адм. съд - Бургас, от страна на представителите на ОП – Бургас е констатирано и, че за РС/№ 100/10.09.2018г./ е следвало да се публикува съобщение на интернет страницата на общината. Законът за устройство на територията  задължава главния архитект на Община Созопол да уведоми по този начин гражданите за конкретното разрешение за строеж и произнасянето на РИОСВ - Бургас, както и да се посочи начинът за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него.

По делото към момента липсват доказателства главният архитект на Община  Созопол да е изпълнил това си задължение. На практика се е възпрепятствала и възможността за обжалване на този административен акт от заинтересовани граждани и юридически лица, което представлява и ограничение на конституционни права. Така са допуснати и съществени нарушения на административно-производствените правила от страна на главния архитект на Община Созопол при издаване на това РС.

Според наблюдаващите прокурори, участващи в производството пред Административен съд- Бургас, процесното разрешение за строеж е нищожен акт и като такъв не поражда никакви правни последици и не влиза в сила. От Окръжна прокуратура – Бургас в тази връзка са развити и съображения, че искането за обявяване на нищожността на акт може да се предяви без ограничение във времето. Посочено е и, че завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация по установения ред, не валидира разрешението за строеж, когато то страда от особено съществен порок, обуславящ неговата нищожност. Ето защо, да се приеме обратното, означава да се допуснат правните последици на административен акт, въпреки наличието на порок, който изначално не позволява тяхното настъпване, което е и в противоречие с практиката на ВАС.
 

Свързани статии
Изслушват Гешев днес, една от темите в доклада му е строителството по ЧерномориетоСъдът решава законна ли е "подпорната стена" на Алепу Започнаха обвиненията по казуса „Алепу“Установиха множество нарушения в Росенец, Буджака и ОбзорПротестиращи отидоха на плаж пред "подпорната стена" на АлепуГраждани се стягат и за масово плажуване край подпорната стена на АлепуСъдът отложи делото за строежа на АлепуСъдът в Бургас решава за строителството на АлепуПрокуратурарта откри нарушения край Алепу, Догансарай, Созопол. Св. Влас и АркутиноПрокуратурата пак отива на Алепу
Тагове
Алепу
Коментари

Още от последните новини