Нови нарушения в разрешението за строеж на „Алепу“

Нови нарушения в разрешението за строеж на „Алепу“ - E-Burgas.com
Deprecated: strlen(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/eburgas/public_html/template/default/post.php on line 318

Констатирани са и нови нарушения на административно-производствените правила при издаване на протестираното пред Административен съд – Бургас разрешението за строеж на „Алепу“. Това се казва в становище на прокурори от Окръжна прокуратура – Бургас, изпратено до Административния съд в Бургас. 

Искането за прекратяване на  производството пред Административен съд  - Бургас за разрешението за строеж за „Алепу Вилидж“, издадено от главен архитект на Община Созопол, поради недопустимост на протеста е неоснователно. Протестът е допустим и основателен.

Същевременно, по повод участието си в това производство пред съда и проучване на допълнителни материали, изпратени от Община Созопол до Адм. съд - Бургас, от страна на представителите на ОП – Бургас е констатирано и, че за РС/№ 100/10.09.2018г./ е следвало да се публикува съобщение на интернет страницата на общината. Законът за устройство на територията  задължава главния архитект на Община Созопол да уведоми по този начин гражданите за конкретното разрешение за строеж и произнасянето на РИОСВ - Бургас, както и да се посочи начинът за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него.

По делото към момента липсват доказателства главният архитект на Община  Созопол да е изпълнил това си задължение. На практика се е възпрепятствала и възможността за обжалване на този административен акт от заинтересовани граждани и юридически лица, което представлява и ограничение на конституционни права. Така са допуснати и съществени нарушения на административно-производствените правила от страна на главния архитект на Община Созопол при издаване на това РС.

Според наблюдаващите прокурори, участващи в производството пред Административен съд- Бургас, процесното разрешение за строеж е нищожен акт и като такъв не поражда никакви правни последици и не влиза в сила. От Окръжна прокуратура – Бургас в тази връзка са развити и съображения, че искането за обявяване на нищожността на акт може да се предяви без ограничение във времето. Посочено е и, че завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация по установения ред, не валидира разрешението за строеж, когато то страда от особено съществен порок, обуславящ неговата нищожност. Ето защо, да се приеме обратното, означава да се допуснат правните последици на административен акт, въпреки наличието на порок, който изначално не позволява тяхното настъпване, което е и в противоречие с практиката на ВАС.
 

Свързани статии
Започва събарянето на скандалния строеж на "Алепу", оставят само подпорната част Наградиха бургаски прокурори по казуса "Алепу" ВАС окончателно: Разрешителното за строежа в местността Алепу е нищожно Мария Нейкова: Усещането за безнаказаност и отсъствие на институциите трябва да спре ВАП: Разрешението на строежа на Алепу е нищожно Продължават проверките на Алепу Служебният екоминистър: Искам да съборя строежа на Алепу, но нямам правомощия "Изправи се! Мутри вън!" искат Комисия за "Алепу" и къщата в Барселона Кметът на Бургас Димитър Николов и активът на ГЕРБ протестираха на Алепу (Видео) Общественикът Здравко Василев от Приморско с позиция срещу брат си за скандалната "Подпорна стена" на "Алепу"
Тагове
Алепу
Коментари

Още от последните новини