Мрачна прогноза: Кризата убива всяко второ българско заведение

Мрачна прогноза: Кризата убива всяко второ българско заведение - E-Burgas.com

Българската асоциация на заведенията изразява своята загриженост, че вече месец от началото на кризата с COVID-19 липсват адекватни мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес в бранша. 

Имаме готовност да предложим пакет от работещи механизми за подпомагане на сектора и като първа стъпка предлагаме спешна среща с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов, на която конструктивно да обсъдим приемливи и възможни за реализиране мерки, заявяват от организацията.

От БАЗ посочват, че на карта е поставено не само здравето на нацията, но и оцеляването на цели сектори от българската икономика.

Смятаме, че до момента показваме изключителна толерантност към критичната за цялото ни общество ситуация и поехме основната тежест на извънредното положение, защото не желаем да нагнетяваме излишно напрежение. Очакванията ни бяха, че както се действа своевременно по отношение на овладяването на заразата, така и бързо ще се предложат решения за справяне с последствията от нея. За съжаление, към момента не виждаме реални постъпки в тази посока, посочва председателят на асоциацията Ричард Алибегов.

Той посочва, че вече има случаи на фирми, които са дадени на публичен съдебен изпълнител за данъчни задължения, декларирани на 16 март.

Това води до блокиране на сметки и допълнително засилване на кризата, което, с цялото си уважение, определяме като геноцид над малкия и среден бизнес, казва Алибегов.

Затова от асоциацията на заведенията са разработили свой пакет от предложения, който предлагат на правителството.

offnews.bg

Свързани статии
Удължават с три месеца мярката 60 на 40, ето как да кандидатствате 17 хиляди са безработните в Бургас и Варна в сферата на туризма Туризмът ще бори кризата с помощ от 50 млн лева С половин милиард лева Бургас влиза в нова ера във водоподаването По-малко безработни и повече започнали работа за трета поредна седмица Театрите и заведенията на закрито отварят врати днес Близо 100 работници от Бургас си чакат заплатата трета година Бюрото по труда намира работа на все повече хора, но на ден се регистрират над 1500 Удължават срока за кандидатстване по мярката 60 на 40 Цените в ресторантите няма да падат при 9% ДДС
Тагове
работа заведения криза
Коментари

Още от последните новини