Голяма част от бежанците у нас готови да започнат работа

Голяма част от бежанците у нас готови да започнат работа - E-Burgas.com
Архив БГНЕС

Освен с растящите цени и протести, седмицата мина под знака на едно изказване - това на вицепремиера Калина Константинова, която заяви във видеообръщение, че прекратява преместването на украински бежанци, защото автобусите, които трябвало да ги извозят, били празни. Последва протест и искане за оставка на Константинова, както и изслушване в парламента, където тя се извини. 

338 бежанци се качиха на специална влакова композиция от Варна. До този момент бежанците от различни градове в Украйна бяха настанени в хотелски комплекси, показва материал на NOVA. От влакове и после с автобуси, бяха пренасочени към лагера в Елхово. След построяването си през 2019 той бе отворен за първи път. Първоначално отказаха да слязат от автобусите, виждайки условията. 

„Нас тук ни доведоха като заложници. Ние избягахме от войната и търсим човешки условия”, коментира Света.

„Когато децата ни видяха високата бодлива ограда си помислиха, че ни водят в затвор”, посочи Люда.

За да успокои украинците в центъра пристигна и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя обясни че ще направи всичко възможно до часове да бъдат пренасочени на други места в страната.

На 1-ви юни, под ръководството на председателя на Агенцията за бежанците, започна попълването на списъците за преместването на хора. Те са разделени според възрастта и заболяванията им, както и дали имат възможност да ползват собствен транспорт. Още по обед пристигнаха и първите автобуси.

Преди да се качат на тях, част от бежанците споделиха, че сънародниците им не бива да бъдат толкова претенциозни. “Вие съвест имате ли? Вие туристи ли сте какви сте? Вие сте бежанци!”, обърна се към своите сънародници една от бежанките.

Втората част на програмата за настаняване продължава до 31-ви август, а голяма част от бежанците са готови да започнат и работа, за да не са в тежест. 

Свързани статии
Отново отварят пунктове за пререгистриране на украински бежанци в Бургас и региона Хотелиери по морето, приютили украинци, зоват за финансова помощ Хотелиери готови да настаняват украинци при равни условия с държавните бази Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази Два дни до края на програмата за бежанци, хотелиери са под напрежение Призоваха хотелиерите за спокойствие във връзка с бежанците от Украйна Мигрантският натиск продължава и по море! 38 сирийци и афганистанци, сред които и бебе, дойдоха с лодка Украинката-трафикант остава в ареста, превозвала сирийците със служебен автомобил 80 на сто от работещите у нас са стресирани и недоволни от заплатата Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни
Тагове
украинци бежанци работа
Коментари

Още от последните новини