Мощна спекула и пазар на черно на медикаменти тресе фейсбук, майки се превърнаха в дилъри

Мощна спекула и пазар на черно на медикаменти тресе фейсбук, майки се превърнаха в дилъри - E-Burgas.com

Дилъри на антибиотици от Турция буквално заливат социалните мрежи и развиват пазар на черно докато у нас въпросните медикаменти липсват по легалния начин в аптечната мрежа. Предимно жени и майки, членуващи в различни групи във фейсбук, най-необезпокоявано пускат статуси-обяви за медикаменти, които набавят по един или друг начин от южната ни съседка. Правят списък на потребители, които са заявили покупка от тях, след което изпращат по куриери до всяка точка в страната.

От няколко седмици медиите и граждани информират за недостиг на антитромботични лекарства, кортикостероиди и антибиотици от различни групи, липсващи в аптеки в повечето градове у нас. От Министерството на здравеопазването официално назначиха проверки в аптечната мрежа, резултатите, от които уж опровергават сигналите, но фармацевти открито говорят, че медиканентите дори не достигат до тях.

Справка от коментари в социалните мрежи показва, че медикаменти като азитрокс, азитромицин или сумамед, например, които официално и легално варират на цени между 10-13 лв. по аптеките то на черния пазар достигат до цени от 45-50 лв., като се доставят ежеседмично от Турция. По-смели „търговци“ дори си създават безплатни онлайн платформи, от които предлагат голямо разнообразие медикаменти като Oxycodone, Adderall, Xanax, морфин, Percocet и други хапчета за обезболяване. Естествено, ясно обосновка и гаранция за произхода на медикаментите няма, посочват се единствено свободни имейли, на които да се осъществява цялата комуникация - асортимент, произход, цени, начин на доставка. Всичката тази дискретност предполага наличие на голяма спекула на цените и бягство от правилата и добрите практики във фармацевтичния бизнес.

Липсата на медицински рецепти и предписания от лекари, както и "самоизписването" на антибиотици на база въздействие при познати или мнения на непознати потребители в интернет форуми и социални мрежи, още повече задълбочават проблема.

В повечето случаи хората масово поръчват „на сляпо“ от непознати фейсбук потребители, тъй като няма откъде другаде да си набавят лекарствата. Закупуването става с лично съобщение, като правят заявка и се надяват да са на челни позиции в списъците на дилърите. Самите списъци пък са доказателство за масови заявки на черния пазар и е възможно дори да има лични договорки относно цените за по-предно място в реда на изпращане.

До този момент официално граничните пунктове на границата с Турция все още нямат установена контрабанда на медикаменти, въпреки че ежедневно залавят нелегален трафик на различни стоки, предназначени за черния пазар у нас.

Свързани статии
Меджидиев: Ситуацията с липсата на лекарства е овладяна Криза за антибиотици надвисна над Бургас Фармацевти: Няма липсващи лекарства, но не винаги достигат до пациентите Очаква се спекула и с цената на агнешкото и яйцата Проф. Аргирова: Вкарваме нови лекарства срещу ковид Лекарствата без лекарско предписание с до 15% по-скъпи Задава се скок на цените на лекарствата с до 15% Предупредиха за недостиг на близо 300 лекарства у нас Проф. Илко Гетов: Хапчетата срещу ковид вероятно ще бъдат доставени в началото на 2022 Ръст на цените на лекарствата с 11%
Тагове
спекула черен пазар медикаменти лекарства антибиотици
Коментари

Още от последните новини