Очаква се спекула и с цената на агнешкото и яйцата

Очаква се спекула и с цената на агнешкото и яйцата - E-Burgas.com
pariteni.bg

Инлфацията в България е висока и бизнесът в страната се задъхва. Според заместник земеделският министър Иван Христанов, големите промени в сектор "Земеделие" могат да дойдат от следващата година, когато влезе в действие новият стратегически план. "Дотогава трябва да създадем мостово финансиране за производителите, така че те да могат да издържат и да преминат необезпокоявани периода с COVID кризата и кризата с войната в Украйна", каза той пред NOVA.

"През изминалата година удвоихме COVID помощта. Тя беше 72 млн.лв., а ние я направихме 143 млн.лв.", отбеляза той.

По думите му с Министерството на финансите в началото на следващата седмица се очаква да бъде завършена още една допълнителна мярка в помощ на сектора.

"Упреците към нас са най-вече по отношение на това колко бързо се администрират процесите. Истината обаче е, че ние нямаме много възможности да намаляваме сроковете, тъй като има нотификации, след тях - потвърждение, следва и изплащане на суми. Искания от типа "днес или утре трябва да платим” са неизпълними, независимо колко съпричастни сме ние", каза още Христанов.

На въпрос дали е възможна спекула с цените на хранителните продукти около Великден, той отговори: "Очакваме спекула във всички направления. Колегите от НАП потвърдиха, че те са подготвени да предотвратят подобни действия. Сигурен съм, че в Министерството на икономиката също са подготвени. Нашата работа е да въздействаме чрез БАБХ, заповедите са изготвени. В понеделник или вторник ще бъдат подписани:.

По думите му се очаква спекула на цените по отношение на яйцата и агнешкото на пазара "Потребителите, които искат да подкрепят българското земеделие, трябва да търсят синия печат, който идентифицира българското производство", отбеляза  зам.-земеделският министър.

Относно изтеглянето на шоколадови яйца от пазара заради съмнение за салмонела, той коментира, че се правят постоянно информационни проверки, така че търговците да знаят кои са въпросните партиди.

"Повечето от тях вече са изтеглени. Представители на веригите ни увериха, че всичко възможно е направено. Съветвам и търговците, и потребителите да видят списъка с партидите на сайта на БАБХ и да се уверят, че нямат продукт от тях", каза Иван Христанов. И допълни, че към момента няма докладвани случаи на заразени, които евентуално биха имали връзка с казуса.


 

Свързани статии
Експерт: Почивката по морето ще е с 40% по-скъпа това лято Сезонът по морето започва: Цената на цацата и бирата с 10-15% нагоре Добри Митрев: Драстично увеличение на горивата ще е срив за държавата и всеки българин Живодар Терзиев: Българският пазар не е подготвен за цени от 3,50 лева за литър Икономист очаква бензинът да стигне 5 лева Сянката на плажа - от 5 до 40 лв., скача цената и на бирата и цацата Министерството: Чадърите и шезлонгите няма да са с намалени цени и това лято Агнешкото скочи с 80% в навечерието на Великден Поне 50% по-скъпи храни наесен Цената на безина достигна нови рекорди
Тагове
спекула цени
Коментари

Още от последните новини