Маргарита, Росица и Виолета - кой са най-разпространените имена на Цветница

Маргарита, Росица и Виолета - кой са най-разпространените имена на Цветница - E-Burgas.com

Един от пролетните празници – Цветница за поредна година е и празникът с най-много именници сред българите. Общо празнуващите са 362 914. От тях 279 449 са жените, а 83 465 са мъжете.

Според националната статистика за 2020 година Росица, Маргарита и Виолета са в топ 20 на най-разпространените женски имена у нас.

28 681 българки носят името Росица, 25 031 се казват Виолета, а 24 678 се казват Маргарита, пише още БГНЕС.

Цветница е и народен, и религиозен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църкви.

Освен Росица, Маргарита и Виолета, които са в Топ 20 на най-разпространените имена, имен ден празнуват и всички други, които носят имена, произлизащи от названия на растения.

Свързани статии
Бургас ще отпразнува 113 години Независима България подобаващо Концерти, знамена и цветя в Бургас за Съединението Отбелязваме Голяма Богородица Равда ще отблежи празника си в дена на Света Параскева с богата програма Село Баня отпразнува Илинден Румен Радев идва на празника на Созопол Бургас с богата програма за 24 май Представят нова книга, посветена на Поморие, на празника на града Затварят улица в Долно Езерово заради празника на квартала Честита Цветница! Хиляди българи празнуват имен ден
Тагове
цветница празник именици
Коментари

Още от последните новини