Маргарита, Росица и Виолета - кой са най-разпространените имена на Цветница

Маргарита, Росица и Виолета - кой са най-разпространените имена на Цветница - E-Burgas.com

Един от пролетните празници – Цветница за поредна година е и празникът с най-много именници сред българите. Общо празнуващите са 362 914. От тях 279 449 са жените, а 83 465 са мъжете.

Според националната статистика за 2020 година Росица, Маргарита и Виолета са в топ 20 на най-разпространените женски имена у нас.

28 681 българки носят името Росица, 25 031 се казват Виолета, а 24 678 се казват Маргарита, пише още БГНЕС.

Цветница е и народен, и религиозен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църкви.

Освен Росица, Маргарита и Виолета, които са в Топ 20 на най-разпространените имена, имен ден празнуват и всички други, които носят имена, произлизащи от названия на растения.

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество Бургас отбеляза 145 години от своето Освобождение (Снимки) Бургаският кмет Димитър Николов: 6 февруари винаги ще ни напомня да следваме вярната посока Поморие ще се поклони пред героите, дали живота си за Освобождението на Анхиало Ето как Бургас ще отбележи 145 години от освобождението си Около 360 000 българи празнуват имен ден С рибен курбан и два нови паметни знака бургаските рибари отбелязаха стария Никулден (Снимки) Честваме Никулден - официалният празник на Бургас, моряците, рибарите и банкерите Отбелязваме Андреевден, денят започва да расте Кметът Димитър Николов поздрави сърдечно бургаските учители
Тагове
цветница празник именици
Коментари

Още от последните новини