Иван Кокинов, който опита да убие ученика с нож, ще лежи 10 години

Иван Кокинов, който опита да убие ученика с нож, ще лежи 10 години - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас определи наказание „Лишаване от свобода" за срок от 15 години и след редукция с една трета осъди Иван Кокинов на 10 години „Лишаване от свобода" за опит за убийство. Съдът определи първоначален „строг" режим на изтърпяване на наложеното наказание „Лишаване от свобода". Съдът осъди подсъдимия да заплати на гражданския ищец Селин Фейзова сумата от 50 000 лева, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди на пострадалата.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Иван за виновен в това, че през юни миналата година, на бул. „Транспортна", в близост до отбивката за Гробищен парк, направи опит умишлено да умъртви Селин, чрез нанасяне на множество удари с нож, като деянието е извършено с особена жестокост и е останало недовършено поради независещи от дееца причини.

По време на разпоредителното заседание съдебният състав изслуша вещите лица, изготвили съдебно психологичната и психиатрична експертиза по делото. Според медицинските експерти, Кокинов има личностно разстройство, което се е развивало във времето.

По искане на защитата делото да бъде гледано по реда на Съкратеното съдебно следствие, съдът прие, че подсъдимият може да се ползва от процесуалната възможност за разглеждането на делото по исканата диференцирана процедура, тъй като деянието е останало недовършено и няма причинена смърт. Делото бе гледано по реда на особените правила на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, в хипотезата на чл. 371, т. 2 от НПК, с предварително изслушване на страните. Подсъдимият изцяло призна всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. В съдебно заседание той направи самопризнания, изрази съжаление за стореното и призна своята вина. Бургаският окръжен съд се ползва от направените самопризнания на Иван и събраните доказателства в досъдебното производство при постановяването на своя съдебен акт.

По време на съдебните прения прокурорът пледира за наказание „Лишаване от свобода" за срок от 18 години, след редукцията с една трета – 12 години, при превес на оттегчаващи вината обстоятелства. Според държавното обвинение степента на обществена опасност на деянието и на дееца са изключително високи, като подсъдимият е с обременено съдебно минало. Повереникът на пострадалата поиска от съда да наложи на Иван наказание „Лишаване от свобода" в максималния предвиден от закона размер – 20 години. Той изтъкна като оттечаващо вината обстоятелство нанесените телесни увреждания на пострадалата и причинените й страдания. Прокурорът и повереникът поискаха съдът да уважи предявения граждански иск от пострадалата, в размер по справедливост. Защитата на подсъдимия помоли съда, при произнасянето на своята присъда да съобрази психичното състояние на Иван Той го определи като млад човек, който е допуснал голяма грешка и осъзнал вината си. Защитникът поиска от съдебния състав при постановяване на присъдата, подсъдимия да бъде настанен в Психиатричното отделение на Затвора в гр. Ловеч, където Иван да има възможност да се лекува.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок.

Свързани статии
Криминогени с нож ограбиха румънец в Слънчев бряг, чака ги най-тежката мяркаСкандал в Съдиево завърши с нож в корема и арестиВерсията за параноидна шизофрения не спаси Кокинов, съдът го остави в арестаПрокурор Георги Чинев: Държанието на Кокинов при разпита бе абсолютно хладнокръвно и обиграно (видео) Кокинов в съда: Казаха ми да нападна момичето, искам да получа адекватно медицинско лечениеКокинов казал пред фелдшер, че има шизофрения, но няма документиИван Кокинов говори неразбираемо в съда, хапчета му причинили говорен дефектПсихично болен младеж обра с нож магазин в центъра на Бургас
Тагове
иван кокинов нож
Коментари

Още от последните новини