И община Средец подменя осветлението, ще пести над 73 хил.лв. на година

И община Средец подменя осветлението, ще пести над 73 хил.лв. на година - E-Burgas.com

Кметът на община Средец инж. Иван Жабов  и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков подписаха договор за безвъзмездно финансиране на проект „Подмяна на осветители и въвеждане на интелигентна система за управление и мониторинг на уличното осветление в гр.Средец, община Средец” по Процедура „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура - системи за външно изкуствено осветление на общините“ .

Проектът включва подмяна на общо 1068 бр. осветителни тела на територията на гр. Средец с енергийно ефективни LED лампи и въвеждане на система за мониторинг на енергопотреблението и управление на осветителните системи чрез централна софтуерна платформа.

Реализирането на проекта ще допринесе за разрешаването на проблеми, свързани с ръста на енергийното потребление за уличното осветление в гр.Средец. Целта е да се намали енергийното потребление, чрез прилагането на енергийно ефективни мерки, при гарантирано покриване на европейските и национални норми за осветеност на уличната мрежа.

Предвидените инвестиции се очаква да се възвърнат само от реализирани енергийни спестявания за по-малко от пет години. Годишните намаления на емисиите на CO2 ще бъдат 521,96 т, годишните енергийни спестявания – 442339,95 кWh/г., а годишните парични спестявания – 73676,36 лв.

Проектът ще се изпълнява в партньорство с норвежка организация – Veilyskompetanse AS, която ще подпомага  и подкрепя Община Средец с експертиза и добри практики.
Срокът за изпълнение на проекта  е 12 месеца.

Проектът на Община Средец „Подмяна на осветители и въвеждане на интелигентна система за управление и мониторинг на уличното осветление в гр.Средец, община Средец” се реализира по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020.

Свързани статии
Жена е с опасност за живота след тежка катастрофа край Средец Паднало дърво блокира пътя между Бургас и Средец (Снимки) Частичен локдаун в Средец и Сунгурларе заради ръст на новозаразените Пик на заразени с коронавирус в Средец Кметът на Средец се страхува от всеки интензивен дъжд, ще укрепват общината с 1 млн. лева Шофьорът на микробуса в Дебелт не послушал пътни полицаи, четири пътища остават затворени Четири общини в Бургаско ще получат до 600 хил. лв. за улично осветление Наливат 5,2 млн. лв. в пътя между Русокастро и Трояново Пожар унищожи покрива на необитаема къща в Средец Затворници, горски и доброволци се включиха в гасенето на големия пожар в Средец
Тагове
средец
Коментари

Още от последните новини