Георги Базотев: Конният спорт премахва колебанията, прави децата решителни

Георги Базотев: Конният спорт премахва колебанията, прави децата решителни - E-Burgas.com

Инж. Георги Базотев е сред организаторите на предстоящия турнир по конен спорт „Купа Бургас 2022“ в Бургас. По образование е авиационен инженер, но откакто е напуснал ВВС, се занимава с бизнес. През последните 12 години, откакто е създадена и конната база в Бургас е отдаден и на конния спорт. Една от причините за това е убеждението му, че този спорт е едно мощно възпитателно средство, особено за децата. Смята че тук спортната част е едва 15%, останалото е грижа за животните.

Г-н Базтоев, „Купа Бургас“ ще запише 11-тото си издание и любим турнир е на много състезатели от цяла България. С кое Бургас е толкова привлекателен за ездачите, а турнирът се превърна в успешна традиция?

Бургас, като цяло е една миропомазана земя, където Бог е творил с щедри шепи. В конният спорт се смесват няколко ползи, едната от които, е присъствието на много гости в града, което прави „Купа Бургас“, може би единственото състезание, с многобройна публика и то хора различни от състезателите, техните роднини и приятели. Друга полза е, че този турнир е много полезен за състезателите. Да оставим факта, че през целия летен сезон те не могат да видят море, а това наред с туристическите цели прави единственото състезание, което е два пъти по-голямо и от най-продължителните турнири. „Купа Бургас“ дава възможност и на състезателите, и на туристите, да получат каквото търсят. За конете също има предимства. За тях е много важно да се състезават при различни условия, за да бъдат приспособени навсякъде, където ще се състезават. Тук, те усещат за първи път мирис на море, участват в нощни скачания на изкуствено осветление, което е много важно за тандемът между ездач и кон. За това и бургаската база е толкова желана.

Как се организира едно успешно конно състезание, какво ви коства това?

Тук Бургас също е добре поставен, защото много хора от общинската администрация и самите състезатели и родители, ние от ККС „Кан Крум“, всички осъзнаваме необходимостта да насочим усилия към детския спорт и  усилията са насочени към детския спорт и родителите много помагат. Когато има кой да помага с открито сърце, нещата се получават добре. Разбира се, пак не е лесно. Аз лично, по стечение на обстоятелствата съм се занимавал и с лека атлетика, и с бойни спортове, и е съвсем различно от това да си вземеш чантичката с шпайковете и да отидеш на състезание по лека атлетика, където всеки един хотел би ти свършил работа. Друго е да осигуряваш безопасност, безопасни зони за състезанията, преместваеми боксове за конете и тн. За сегашното състезание, например, сме ги осигурили от Гърция. Трябва да се внимава и какви животни, едно до друго, има в тях. Например жребците, трябва да са по-отделени и тн. Всичко това е отговорно и трудно.

Споменахте, че усилията ви са насочени главно към децата, увеличава ли се интересът им конния спорт през годините?

Разбира се, има интерес и той се повишава постоянно. И то не само в децата, бургазлии свикнаха да идват и да сядат на зрителските места в конната база във всеки един ден и да наблюдават тренировките конете на манежа. Неслучайно и на нашето състезание има толкова много публика всяка година.

С какво се различават отделните породи коне?

Ще споменем първо, че чистокръвни са арабската и английската порода коне. Те са водещи в бяганията и са с по-гореща кръв, по-елегантни, могат да бягат на дълги разстояния. Някои от тях могат и да скачат, разбира се. Всички останали коне са придобити със селекция, като най-често носят името на мястото, от където са създадени –андалуски коне, холщайнер, олденбург и тн. Всички те си имат отличителни белези, някои са по-спокойни и са подходящи за обучение, други са по-буйни, упорити и са подходящи за най-напреднали състезатели. Колкото е по-буен нравът на един кон, толкова постиженията му са по-високи. ККС „Кан Крум“ се опита да осигури качествени животни за скачания по състезания на деца. При нас, както и във всички конни бази в България се стига до коне за начално обучение, за да може детето да се чувства по-сигурно върху коня. Оттам нататък, за да тръгне по състезания, трябва да се инвестира.

Колко струват състезателните коне и тяхната поддръжка?

За да може да се състезаваш в рамките на България за един кон, трябва да се отделят между 5 и 7 хил.лв. За международни състезания, национални отбори  и тн. конете могат да струват и до 20 хил.евро. Самата издържка на коня, заедно с ветеринарната грижа струва около 800-900 лв. на месец, което е сериозна сума. Но бих успокоил и родители, и тези, които искат да усетят ползите от конният спорт, че всъщност, той учи децата освен на грижа за животното и на решителност. Когато му се случи да се чуди да направи ли нещо или не, то няма да се чуди, а ще го направи. Конният спорт не ти позволява да стоиш и да се чудиш. Неслучайно около 80% от германските деца преминават за по 2-3 години през местните конни бази именно заради тези неща. Това е полезно и за човешките взаимоотношения, научаваш се да чуваш партньора, не само себе си.

Кои са бургаските млади надежди на „Купа Бургас 2022“?

Първо ще уточня, че в конния спорт децата могат да започнат да тренират от 8-годишна възраст, но на състезания могат да се явяват след 10-тата си година. До 14-годишни се състезават в категория деца. Бургаските представители са Анабел Иванова, която е и най-млада. За отличия ще се борят и Натали Рибарева, Митко Кръстев, Йоана Иванова, Елизабет Стоянова. При юношите от 14-18-годишни ще видим Рая Иванова, Анджелина Колева, Деница Караушева. Всичките те развиват таланта си в Бургас и ще го покажат на публиката в следващите дни.

Свързани статии
Турнир по конен спорт „Купа Бургас“ ще се проведе от 5-ти до 12 август на конна база Бургас Невероятна програма и много емоции очакват публиката на откриването „Купа Бургас 2022“ Атрактивни тренировки с най-елитните коне у нас привличат бургазлии към конната база
Тагове
Базотев конене спорт купа бургас
Коментари

Още от последните новини