Гърция затегна още мерките по границата

Гърция затегна още мерките по границата - E-Burgas.com

Гърция разрешава влизането и излизането от страната само от шест гранични пункта. Това съобщи говорителят на правителството Стелиос Пецас, предаде cross.bg.

Причината за решението на кабинета на Кириакос Мицотакис е нарасналият брой на положителни тестове с коронавирус на граничните пунктове.

По отношение на сезонните земеделски работници говорителят на гръцкото правителство обясни, че ако напуснат Гърция преди 4 август, няма да им бъде позволено да влязат отново в страната. Пецас каза, че “тежката картина се потвърждава от резултатите”, получени от случайни тестове.

Осем са положителните случаи от 866 теста на граничния пункт Какавия с Албания и 170 потвърдени случая на COVID-19 от 19 676 анализа на Промахон в периода от 1 до 18 юли 2020 г.

„През изминалата седмица от 12 до 18 юли имаше непрекъсната засилена вълна на пресичане (влизане – излизане) на 12-те пункта за влизане в страната (с изключение на Промахон). По-конкретно, 20 311 преминавания от Албания, 8 049 от България (без Промахон), 16 358 от Северна Македония и 4325 от Турция“, каза Пецас.

Досега гръцките граждани имаха възможността да посетят съседни страни през всички гранични пунктове, без какъвто и да било контрол, а кметовете на гранични градове апелираха гърците да избягват или сведат до минимум пътуванията си до съседни страни, особено в Северна Македония.

“Ние подчертаваме, че коронавирусът е тук и молим всички гръцки граждани да избягват ненужни движения в епидемиологично натоварените райони, като тези на Балканите”, заяви Пецас.

Той добави, че “Гърция е и ще остане сигурна страна по отношение на здравето”, а правителството ще предприеме допълнителни мерки, ако е необходимо.

Свързани статии
Дълги опашки на Калотина при влизане у нас Забраниха влизането в морето на 12 плажа в Гърция Българите пътуват масово към Гърция на море Хиляди българи поеха към Гърция след падането на ограниченията 4,7 по рихтер разстърси Гърция в района на Крит Сериозен ръст на новозаразените с ковид в Гърция, отлагат отпадането на зеления сертификат Румен Радев: Предстои ново обсъждане за сътрудничество с Гърция за границата Земетресение разлюля бреговете на Гърция Отново наплив от нашенци на Кулата, искат да почиват в Гърция Опашки към Гърция и днес, засилен трафик и днес
Тагове
гърция
Коментари

Още от последните новини