Гърция затегна още мерките по границата

Гърция затегна още мерките по границата - E-Burgas.com

Гърция разрешава влизането и излизането от страната само от шест гранични пункта. Това съобщи говорителят на правителството Стелиос Пецас, предаде cross.bg.

Причината за решението на кабинета на Кириакос Мицотакис е нарасналият брой на положителни тестове с коронавирус на граничните пунктове.

По отношение на сезонните земеделски работници говорителят на гръцкото правителство обясни, че ако напуснат Гърция преди 4 август, няма да им бъде позволено да влязат отново в страната. Пецас каза, че “тежката картина се потвърждава от резултатите”, получени от случайни тестове.

Осем са положителните случаи от 866 теста на граничния пункт Какавия с Албания и 170 потвърдени случая на COVID-19 от 19 676 анализа на Промахон в периода от 1 до 18 юли 2020 г.

„През изминалата седмица от 12 до 18 юли имаше непрекъсната засилена вълна на пресичане (влизане – излизане) на 12-те пункта за влизане в страната (с изключение на Промахон). По-конкретно, 20 311 преминавания от Албания, 8 049 от България (без Промахон), 16 358 от Северна Македония и 4325 от Турция“, каза Пецас.

Досега гръцките граждани имаха възможността да посетят съседни страни през всички гранични пунктове, без какъвто и да било контрол, а кметовете на гранични градове апелираха гърците да избягват или сведат до минимум пътуванията си до съседни страни, особено в Северна Македония.

“Ние подчертаваме, че коронавирусът е тук и молим всички гръцки граждани да избягват ненужни движения в епидемиологично натоварените райони, като тези на Балканите”, заяви Пецас.

Той добави, че “Гърция е и ще остане сигурна страна по отношение на здравето”, а правителството ще предприеме допълнителни мерки, ако е необходимо.

Свързани статии
Тежки бури в Гърция, у нас идва застудяване На море в Гърция става все по-трудна мисия За мераклиите за море зад граница: Гърция въведе нови мерки след 151 нови случая на Covid-19 Безкрай: Гърция отново въведе нови мерки по границите Ако летувате в Гърция: Масови проверки за предпазни маски, глоби от 150 евро Гърция допуска българи по летищата само с отрицателен COVID-19 тест Гърция с още едно изискване на границата Гърция ще тества всички българи на "Кулата" Гърция посреща 80% по-малко туристи Над 10 километра опашка на единствения вход за Гърция
Тагове
гърция
Коментари

Още от последните новини