Сериозен ръст на новозаразените с ковид в Гърция, отлагат отпадането на зеления сертификат

Сериозен ръст на новозаразените с ковид в Гърция, отлагат отпадането на зеления сертификат - E-Burgas.com
БГНЕС

Гърция е изправена пред нов епидемичен взрив, тъй като за две седмици заразените с КОВИД-19 са скочили с 63 на сто, съобщава електронното издание на гръцкия в. „Прото тема". Доминантният щам в страната е подвариантът на Омикрон ВА.2, като се заразяват предимно млади хора, предаде БТА.

Специалистите още не могат да прогнозират дали се наблюдава стабилизиране на показателите и дали ще има нов бум на ковид инфекцията, което да доведе до нова пандемична вълна през пролетта. През миналата седмица в страната бяха регистрирани над 21 хиляди случая дневно. Вчера те достигнаха почти 27 хиляди. Увеличението на новозаразените се наблюдава след празничните дни по повод началото на Великденските пости (5 - 7 март) и постепенното разхлабване на ограничителните мерки, сред които задължението да се носи маска на открито.

Въпреки повишаващите се нива на разпространение на КОВИД-19 в Гърция, не се наблюдават резки промени при смъртността и тежките случаи. Изданието припомня, че ваксинационното покритие сред населението достига 75 на сто. Според информация на в. „Етнос" е твърде вероятно да бъде забавено отпадането на здравните сертификати, което се обмисляше като следваща стъпка в разхлабването на мерките срещу разпространението на КОВИД-19.

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
гърция ковид
Коментари

Още от последните новини