„Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките

„Фондът на фондовете
Кадър: Нова Тв

„Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лева кредити. Това каза на брифинг в Министерския съвет изпълнителният директор и член на УС на фонда Светослава Георгиева, предаде Нова Тв. По думите й тази гаранционна схема е специално създадена, за да отговори на ликвидните нужди на малките и средни предприятия в момента на криза. Това ще са предимно оборотни средства, предоставени под формата надългосрочни кредити за срок до 10 години. 

„Поводът на днешната среща е да отговорим на това ново предизвикателство, до което ни доведе заразата, плъзнала по целия свят. Очакваме икономически и социални последици. Считаме, че България въведе първата категория мерки, които бяха необходими за запазване на живота и здравето ни. Това се оценява на доста високо ниво като правилно решение. Не по-маловажно е това какво трябва да направим, за да запазим потенциала на икономиката и нейните възможности в бъдеще. Съвсем естествено, тази първа вълна от икономически мерки бяха насочени към това да бъде подкрепена и запазена заетостта на най-ценния капитал – човешкия. Това са познатите мерки - 60/40 и отпускането на безлихвени кредити. Смятаме, че можем да допринесем за това общите усилия да имат по-добър резултат. Можем да допринесем за това като структурираме и инвестираме чрез публичните финансови интструменти, които са подкрепени със средства от ЕС". Това заяви на брифинг в МС Мартин Дановски, председател на УС на „Фонд на мениджър на финансови инструменти“.

Свързани статии
Внесоха законопроект за контрол над колекторите Новото ръководство на ББР заработи официално Бум на кредитите за ново жилище в пандемията Фирмите могат да разсрочват кредитите си до края на март 2021 Депутатите отмениха спорната поправка за неустойка върху бързите кредити Над два милиона българи с кредити до 5000 лева Над 25 хиляди българи молят за отсрочки по кредити Над 2 млрд.лв. са отпуснатите кредити до момента, експерт съветва да се пазим Омбудсманът до фирмите за бързи кредити: Дайте отсрочки на хората, хиляди са без работа! Банките у нас се готвят за по-тежка криза от тази през 2008 година
Тагове
заеми банки кредити гаранционен фонд
Коментари

Още от последните новини