„Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките

„Фондът на фондовете
Кадър: Нова Тв

„Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лева кредити. Това каза на брифинг в Министерския съвет изпълнителният директор и член на УС на фонда Светослава Георгиева, предаде Нова Тв. По думите й тази гаранционна схема е специално създадена, за да отговори на ликвидните нужди на малките и средни предприятия в момента на криза. Това ще са предимно оборотни средства, предоставени под формата надългосрочни кредити за срок до 10 години. 

„Поводът на днешната среща е да отговорим на това ново предизвикателство, до което ни доведе заразата, плъзнала по целия свят. Очакваме икономически и социални последици. Считаме, че България въведе първата категория мерки, които бяха необходими за запазване на живота и здравето ни. Това се оценява на доста високо ниво като правилно решение. Не по-маловажно е това какво трябва да направим, за да запазим потенциала на икономиката и нейните възможности в бъдеще. Съвсем естествено, тази първа вълна от икономически мерки бяха насочени към това да бъде подкрепена и запазена заетостта на най-ценния капитал – човешкия. Това са познатите мерки - 60/40 и отпускането на безлихвени кредити. Смятаме, че можем да допринесем за това общите усилия да имат по-добър резултат. Можем да допринесем за това като структурираме и инвестираме чрез публичните финансови интструменти, които са подкрепени със средства от ЕС". Това заяви на брифинг в МС Мартин Дановски, председател на УС на „Фонд на мениджър на финансови инструменти“.

Свързани статии
Печалбите на банките у нас продължават да нарастват Сериозен ръст на жилищните кредити у нас Нов рекорден ръст на жилищните кредити Рекордни нива на изтеглени кредити у нас Внесоха законопроект за контрол над колекторите Новото ръководство на ББР заработи официално Бум на кредитите за ново жилище в пандемията Фирмите могат да разсрочват кредитите си до края на март 2021 Депутатите отмениха спорната поправка за неустойка върху бързите кредити Над два милиона българи с кредити до 5000 лева
Тагове
заеми банки кредити гаранционен фонд
Коментари

Още от последните новини