Доц. Ангел Кунчев: До 2-3 месеца ще има лекарство срещу ковид -19

Доц. Ангел Кунчев: До 2-3 месеца ще има лекарство срещу ковид -19 - E-Burgas.com

До 2-3 месеца ще има лекарство срещу COVID-19, заяви пред Нова телевизия главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той подчерта, че употребата на ваксината няма връзка с това и ще продължат да се поставят, тъй като тя предпазва. По думите му по-всяка вероятност подобно лекарство ще е доста скъпо и посочи, че едното лекарство, по което много се работи е това ,с което се лекува президентът Тръмп с моноклонална антитела. Все пак  ако излезе на пазара и България трябва да го има, уточни доц.Кунчев.

Епидемиологът обясни, че това едва ли ще е последната ни среща с вируса. Той подчерта, че е мнго важно да се спазват противоепидемичните мерки по празниците.

„Ако се държим зле по празниците може да има ръст. Нека хората да спазват мерките и да не се държат като развързани, защото рано или късно ще си платим за това“, каза доц. Кунчев.

По думите му е реалистично в края на юли страната ни да има над 60 % имунитет, което  ще се отрази на епидемията. Той уточни, че през май ще бъде  решен проблемът с количествата ваксини. „Въпросът е всичко, което дойде да се разпределя и употребява:, обясни доц. Кунчев.

По отношение на зелените коридори, които стартират от днес,г лавният държавен инспектор уточни, че има дежурни екипи във всички РЗИ-та в страната по празниците и може да се реагира ако някъде недостигат или остават количествата ваксини.“ Досега не сме си позволили и доза да се хвърли в имунизационните центрове“, обясни доц. Кунчев.

Той коментира още, че няма как да се знае колко ще са натоварени центровете по празниците, тъй като масово хората пътуват. Доц. Кунчев припомни, че може човек да отиде в друго населено място и да се ваксинира. По думите му досега не се е стигало до момент да се връщат хора.“ На много хора вече им излиза втора доза AstraZeneca. За моя приятна изненада хората си слагат нея втора доза”, коментира още доц. Кунчев

По отношение на случката пред столичното РЗИ, където се сбиха лични лекари, за да вземат ваксини, епидемиологът определи картината като грозна. По думите му е имало график, но медици са отишли по-рано, но разбира и че няма как един общопрактикуващ лекар да си позволи цял ден да чака. Той припомни, че от 11 май трябва да стартира възможността в еелктронната система, те да заявяват нужните количества и вид ваксина след това на мейл да бъдат информирани за ден и час за получаване.  По думите му ако не сработи системата е възможно да се изнесат пунктове за раздаване на ваксини пред големи болници, например Пирогов и ВМА, така че да не се получават такива опашки пред РЗИ-тата.

По отношение на индийския вариант, доц. Кунчев обясни, че не се знае нищо за характеристиката му. Той припомни, че от вчера  страната ни е забранила влизането на граждани от там. По думите му това ще забави процеса, но няма да го спре да влезе. „Но трябва да имаме готовност, когато знаем особености по него ще кажем и на всички медици“, коментира още доц. Кунчев.

Епидемиологът коментира още, че има разлика е симптомите на COVID-19 от първата вълна до сега . Наблюдава се ранна нужда от кислородна терапия, още от приемането. „По-бързо се развиват симптомите, но не бих казал, че е по-смъртоносен“, каза още доц. Кунчев. 

По отношение на руската ваксина Спутник, той обясни, че е добра ваксина, доказала се, няма висока стойност на нежелани реакции. „Ако бъде одобрена, ще сключим договор, ако има ме нужда, макар че при 18 млн. дози едва ли ще имаме“, коментира още доц. Кунчев.

Свързани статии
Правителството отделя още 35 млн. лв. за ремдесивир Лекари сигнализират до Сербезова за важна детска ваксина 393 новозаразени с COVID-19 за денонощието, починаха 36 души Проф. Чорбанов представя българската ваксина срещу ковид есента 652 нови случая на ковид, 31 души са починали Медицинският център на УМБАЛ Бургас осигурява зелен коридор за ваксинации срещу КОВИД-19 по празниците 1 759 са новите случаи на коронавирус Ковид взе нови 14 жертви за ден в областта Медици: Получилите първа доза от "Астра Зенека" да се ваксинират и с втора Германия готова да закупи руската ваксина без посредничеството на ЕС
Тагове
covid 19 ваксина лекарство
Коментари

Още от последните новини