Медици: Получилите първа доза от "Астра Зенека" да се ваксинират и с втора

Медици: Получилите първа доза от

Ваксинираните с първа доза на „Астра Зенека“ е препоръчително да продължат с втора доза от същата ваксина, освен ако при първата доза не са получили усложнения. 

Това заяви пред БНР- Радио Пловдив проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. 

Тя посочи, че тромбозите като клинични изяви са добре познати - главоболие, задух, болка в гърдите, подуване в краката, объркване, замъглено зрение и кървене. 

За момента ЕМА не съобщава за случаи на тромбози след втора доза на „Астра Зенека“, посочи проф. Мурджева. 

Тя обясни, че е препоръчително втората доза на „Астра Зенека“ да се постави между 4-та и 11-та седмица след първата доза. На практика в нашата страна първите ваксинации с втора доза на „АстраЗенека“ трябва да се направят след 16 април. Хората, получили първа доза от „Астра Зенека“, да изчакат до края на месеца, препоръча проф. Мурджева.

В Европейския съюз няма консенсус за възрастта на жените, на които не е препоръчително да се слага от векторната ваксина.

Около 2/3 от съобщените случаи на тромбози, получени след ваксиниране с „Астра Зенека“, са на жени под 60-годишна възраст при над 34 милиона ваксинирани в ЕС и Великобритания.

В Обединеното кралство не препоръчват прилагането на „Астра Зенека“ на жени под 30-годишна възраст. Това е така, тъй като те най – често използват контрацептиви, които сами по себе си увеличават тромботичния риск. У нас Ваксинационният щаб препоръчва ваксината на „Астра Зенека“ да не се поставя на жени под 60-годишна възраст. Така е и в Германия, Испания и Италия, посочи проф. Мурджева.

Рискът от тромбози е многократно по – нисък от риска от заразяване. Съотношението полза – риск е положително. То е в полза на вакисната на „Астра Зенека“, отбеляза проф. Мариана Мурджева.

Това  не е единствената векторна ваксина, която носи риск от тромбози при прилагане. Такава е например и ваксината срещу ебола и това се знае от медицинската общност, подчерта клиничният имунолог.

За РНК-ваксините засега няма данни за поява на тромботични усложнения.

Свързани статии
393 новозаразени с COVID-19 за денонощието, починаха 36 души Проф. Чорбанов представя българската ваксина срещу ковид есента 652 нови случая на ковид, 31 души са починали Доц. Ангел Кунчев: До 2-3 месеца ще има лекарство срещу ковид -19 Медицинският център на УМБАЛ Бургас осигурява зелен коридор за ваксинации срещу КОВИД-19 по празниците 1 759 са новите случаи на коронавирус У нас нямало нито един случай на тромбоза след Астра Зенека Ковид взе нови 14 жертви за ден в областта Германия готова да закупи руската ваксина без посредничеството на ЕС Творци подкрепят благотворително екипа на БАН за българската ваксина
Тагове
covid 19 ваксина астра зенека
Коментари

Още от последните новини