Медици: Получилите първа доза от "Астра Зенека" да се ваксинират и с втора

Медици: Получилите първа доза от

Ваксинираните с първа доза на „Астра Зенека“ е препоръчително да продължат с втора доза от същата ваксина, освен ако при първата доза не са получили усложнения. 

Това заяви пред БНР- Радио Пловдив проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. 

Тя посочи, че тромбозите като клинични изяви са добре познати - главоболие, задух, болка в гърдите, подуване в краката, объркване, замъглено зрение и кървене. 

За момента ЕМА не съобщава за случаи на тромбози след втора доза на „Астра Зенека“, посочи проф. Мурджева. 

Тя обясни, че е препоръчително втората доза на „Астра Зенека“ да се постави между 4-та и 11-та седмица след първата доза. На практика в нашата страна първите ваксинации с втора доза на „АстраЗенека“ трябва да се направят след 16 април. Хората, получили първа доза от „Астра Зенека“, да изчакат до края на месеца, препоръча проф. Мурджева.

В Европейския съюз няма консенсус за възрастта на жените, на които не е препоръчително да се слага от векторната ваксина.

Около 2/3 от съобщените случаи на тромбози, получени след ваксиниране с „Астра Зенека“, са на жени под 60-годишна възраст при над 34 милиона ваксинирани в ЕС и Великобритания.

В Обединеното кралство не препоръчват прилагането на „Астра Зенека“ на жени под 30-годишна възраст. Това е така, тъй като те най – често използват контрацептиви, които сами по себе си увеличават тромботичния риск. У нас Ваксинационният щаб препоръчва ваксината на „Астра Зенека“ да не се поставя на жени под 60-годишна възраст. Така е и в Германия, Испания и Италия, посочи проф. Мурджева.

Рискът от тромбози е многократно по – нисък от риска от заразяване. Съотношението полза – риск е положително. То е в полза на вакисната на „Астра Зенека“, отбеляза проф. Мариана Мурджева.

Това  не е единствената векторна ваксина, която носи риск от тромбози при прилагане. Такава е например и ваксината срещу ебола и това се знае от медицинската общност, подчерта клиничният имунолог.

За РНК-ваксините засега няма данни за поява на тромботични усложнения.

Свързани статии
Лекари сигнализират до Сербезова за важна детска ваксина 393 новозаразени с COVID-19 за денонощието, починаха 36 души Проф. Чорбанов представя българската ваксина срещу ковид есента 652 нови случая на ковид, 31 души са починали Доц. Ангел Кунчев: До 2-3 месеца ще има лекарство срещу ковид -19 Медицинският център на УМБАЛ Бургас осигурява зелен коридор за ваксинации срещу КОВИД-19 по празниците 1 759 са новите случаи на коронавирус У нас нямало нито един случай на тромбоза след Астра Зенека Ковид взе нови 14 жертви за ден в областта Германия готова да закупи руската ваксина без посредничеството на ЕС
Тагове
covid 19 ваксина астра зенека
Коментари

Още от последните новини