Дамян сложил чадър над бебето, за да го предпази от слънцето

Дамян сложил чадър над бебето, за да го предпази от слънцето - E-Burgas.com

41-годишният Дамян Димов Тодоров е спасителят на бебето Антония Намерена. В-к "Народен приятел" се срещна със сърцатия айтозлия, за да научим подробности за спасяването на госпожица Неизвестна.

Дамян позвънил на 112, полицейските служители се отзовали веднага. Десетина минути по-късно пристигнал екип на Спешна помощ - Айтос. Позвънил и на социалната служба. "Бебето не плачеше, но издаваше някакви звуци. Може би беше заспало. Не погледнах дали пъпчето  е вързано - в такъв момент, не можеш да мислиш за това", разказа за НП Дамян Димов.

Погледнал часовника си, преди да подаде сигнала - било точно 12.25 ч. "Връщах се от работа да обядвам вкъщи. Колегата каза - има някакви пелени пред вас. Не му обърнах внимание - беше време за обяд, бях гладен и исках час по-скоро да се прибера. Приближих, в началото помислих, че е кукла, която някое дете е забравило. Бях решил да я преместя на другия тротоар." И тъкмо да я премести, открил бебе в пелена, а под него - постлано детско одеалце. А по тялото му  - прах и парченца от кора на дърво. "Щях да го преместя, но взе да мърда. Не посегнах да го вдигна - осъзнах, че е изоставено. Леко трепереше, личеше, че е новородено. Беше сложено под прага на вратата, но слънцето вече беше го огряло, затова сложих над него един чадър, докато дойдат полицаите.", разказва още Дамян.

Бебето е оставено току пред пътната врата на дома на Дамян, на ул. "Алеко Константинов" №5. Улицата е тиха, пресечка на оживената "Славянска", малко преди началото на ромската махала. В горещите летни дни по нея рядко минават автомобили и хора. "Или никой не е минал от там преди мен, или бебето е оставено най-много минути или час  преди това, защото личеше, че не е стояло дълго време на тротоара.". Видял го отблизо - много беличко и едва мърдащо под завивката", още преживява вълнението айтозлията. Останал до него докато пристигнат полицаите и Спешна помощ.

Дълги години Дамян работил в Кипър и в Испания, прибрал се в Айтос, сега е работник в известна местна фирма. Според негови приятели - изключително честен и съвестен човек е, и бебето не е оставено случайно пред дома му. Защото винаги се вълнувал от болката на другите, пък е и с патриотични нагласи - голямо българско знаме се вее в двора му. Другата версия сред айтозлии е, че бебето не е айтоско, а е случайно подхвърлено от преминаващи през града, по оживената "Славянска".

Дамян разказва още, че десетина минути след като го открил, бебето изведнъж се оживило. "Размърда се, може би беше жадно, или искаше нещо..", казва айтозлията. И приема намирането на Антония като добър знак. Иска му се да вярва, че детето ща има добро бъдеще и ще намери топъл дом. Не го е виждал оттогава, но ще се интересува да научи каква е съдбата му. "Имало е късмет - ако не бях се прибрал, или бях закъснял с час-два, можеше нещо да му се случи. По обяд по улицата няма хора, беше много горещо, можеше животни някакви да минат...", казва младият мъж, истински доволен, че е бил на точното място и в точното време, за да се отзове по човешки за спасяването на момиченцето.

И с усмивка разказва, че му звъняла жена чак от Велико Търново - да й съдейства за осиновяване...

Народен приятел 

Свързани статии
Двудневен празник проведоха в Айтос (Снимки) Засадиха стотици дръвчета по новите тротоари в Айтос ЖП прелези в Айтоско отиват в историята, общината изгражда нови надлези Хванаха 22-годишен дилър в Айтос Канят айтоските ученици към инициативи на МКЦ-Бургас Повече от година в Айтос чакат държавно финансиране за ремонт на улица Първородна рожба озари с радост семейството на Мисис Бургас 2020 Заловиха опасни пияници зад волана в Айтос Медицинският център в Айтос грейна с нов вид (Снимки) Бургас домакин на изложението "Бебе Зона" за пета предна година
Тагове
бебе айтос
Коментари

Още от последните новини