Дами се гмуркат край Созопол, за да чистят морето

Дами се гмуркат край Созопол, за да чистят морето - E-Burgas.com

Две дами запретнаха ръкави в инициатива за почистването на Черно море. Това е един от най-замърсените с пластмасови и микропластмасови отпадъци водни басейни в света, показа проучване на учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Всяко лято морското дъно е покрито с бутилки, капачки и всякакви предмети за еднократна употреба. Точно затова стартира и кампания за почистване на един от черноморските райони - водите около остров „Св. Иван" край Созопол. Зад инициативата стоят две амбициозни жени - Ина Димитрова и Ива Йорданова.

В предаването "Тази събота" по bTV те обясниха, че в Черно море има два пъти повече пластмасови отпадъци, отколкото всяко друго море в Европа. По думите на Ина морето е видимо променено. „Още в началото на лятото, когато водата трябва да е бистра, отбелязвам голяма разлика във видимостта. Тя се влияе от планктона, а той се храни от различни мръсотии, които се изливат в морето”, обясни тя.

Лично тя избира „Св. Иван", защото там е мястото й за гмуркаме през лятото и наблюдава какъв е ефектът от хората, които посещават острова.

Целта на двете дами е да събудят у хората трансформация към ново съзнание да не се замърсява. За тях е важно посетителите на морето, да не бъдат просто консуматори, а съзнателни хора, които не замърсяват.

Сборният пункт е в Созопол на яхтеното пристанище. Кампанията е на 21 и 22 юни.

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Засадиха 70 дръвчета в градската градина в Созопол Създават център за култура и изкуство на о-в Свети Кирик В Созопол се пребориха за държавни 1,5 млн. лева за ремонт на улица
Тагове
созопол черно море
Коментари

Още от последните новини