Бургаските детски градини ще компостират листата в двора

Бургаските детски градини ще компостират листата в двора - E-Burgas.com

Община Бургас започва нова интересна и полезна еко инициатива в детските ясли и градини, позовавайки се на опита на Швеция и други западноевропейски държави. Малчуганите в градините вече ще събират на специално обособено място клончета и листа, които падат през есента от дърветата в дворовете на детските заведения. Оставен там, биологичният отпадък ще се разгради до т. нар. компост /биотор/, с който по-късно ще бъде облагородена почвата и засадените площи в дворните пространства.

Децата ще бъдат подпомагани от своите учители и възпитатели, а дейността ще се извършва само, когато времето позволява престой на открито. За събиране на листата от педагозите и децата ще бъдат осигурени подходящи гребла и ръкавици.

Идеята е, от една страна децата да научат ползите от разделното събиране на биологичните отпадъци, компостирането им и наторяването на почвите, а от друга - фактът, че дейностите навън са от полза за физиката и здравето на децата.

Това е поредната инициатива на Община Бургас, свързана с въвеждане на иновативни и екологични решения в обучението и възпитанието на децата. Един от най-добрите примери в това отношение е иновативната градина "Пинокио" в ж.к. "Меден рудник", а преди няколко години в бургаските детски заведения бе въведена и инициативата "горска градина" за провеждане обучението на децата чрез игри и забавления сред природата и далеч от шума на градската среда.

Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел? „Застъпници за природата“
Тагове
екология компостиране
Коментари

Още от последните новини