Бургас и Приморско домакини на музикален лагер за Евровизия

Водата в Царево не е годна за пиене, активираха се свлачища - E-Burgas.com

Бедственото положение в Община Царево продължава, след решение на кризисния щаб на място. Водата на територията на Черноморската община остава негодна за пиене и битови нужди.

Пробите за качеството й, които Регионалната здравна инспекция е взела, все още са с лоши показатели. В сряда се очакват да бъдат готови пробите за микробиология.

Утре се очаква да се възстанови централното водоподаване. От Регионалната здравна инспекция съветват и туристите да не се влизат в морето. 

От микробиологична гледна точка водата възстановява своето качество. Всеки ден с всяко вземане на пробите те стават по-чисти, казаха от местното РЗИ.

„Водата се изследва и за микробиология, и за физико-химични показатели. Ежедневно проследяваме мътността. Този показател се влияе от качествата на водата в язовира и самото пречистване”, каза д-р Мариана Кофинова.

Целта е да се види дали изчистването на водата е достатъчно и дали са приведени в съответствие. Има леко превишение и на тежките метали – манганът се появява в резултат на гнилостни процеси, уточни д-р Кофинова.

До момента размерът на щетите се оценява на над 30 милиона лева, но всеки ден постъпват нови сигнали за поражения. Продължават и ремонтите по възстановяване на разрушената инфраструктура. Пороите активизираха и свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол.

Коментари

Още от последните новини