АПИ: Над 3 200 маршрутни карти са закупени в първите часове от старта на тол системата

АПИ: Над 3 200 маршрутни карти са закупени в първите часове от старта на тол системата - E-Burgas.com

Над 3 200 маршрутни карти са закупени към 10.00 часа тази сутрин след старта на тол системата, информира АПИ.

Това съобщи заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Заедно с проф. Олег Асенов член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" той провери старта на тол системата на ГКПП Калотина.

От раздадените 15 хиляди бордови устройства 13 500 са активирани веднага след 5 часа тази сутрин.
„Ситуацията е спокойна, трафикът е интензивен и чисто технчиески тол системата работи гладко“, обясни Нанков. Той подчерта, че на гранично-пропускателните пунктове в страната има служители на тол упавлението, които при необходимост са готови да съдействат на шофьорите за закупуването и попълването на маршрутните карти.

Попълването на такава карта отнема не повече от 4 - 5 минути, стана ясно от думите на заместник – регионалният министър.

Николай Нанков припомни, че тол такса ще се заплаща за преминаване по автомагистрали и първи клас пътища в страната, а тарифата у нас е най-ниската в Европа. Той даде пример с таксите в Сърбия, където от Калотина до унгарската граница най-масовият тежкотоварен транспорт заплаща около 90 евро, а у нас от Калотина до Капитан Андреево – около 20 евро.

По повод редуцирането на обхвата на тол системата и цените, Нанков беше категоричен, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отговорно във всяка политика и не може да оказва свръх тежест върху даден сегмент от икономическия живот на страната, защото това би рефлектирало макар и минимално върху всички останали стоки и услуги.

Заместник – министърът подчерта още, че с превозваческия бранш са се договорили и те са поели ангажимент, ако не бъдат постигнати заложените приходи, 3 месеца от старта на тол системата да бъдат индексирани цените и обхвата на пътищата.

В момента шофьорите мога да се таксуват с маршрутни карти, които да закупят от сайта „БГ ТОЛ“, както и от 500 терминала на самообслужване по протежение на пътната мрежа, както и от бензиностанции, и от партньорската мрежа на националните доставчици на услуги.

„Създадена е необходимата организация на всички ГКПП в страната, като на всеки входен коридор за проверка има информационна табела, която да подсказват къде и на какво разстояние е най-близкото място за продажба на маршрутна карта и къде шофьорите могат да получат консултация“, съобщи проф. Олег Асенов – директор на Националното тол управление.  

На видно място е разположено и специално табло със санкциите, които заплашват водачите, които не се съобразят с новите правила за толуване.

 

Свързани статии
Превозвачи: Българите плащат най-големи ТОЛ такси И зърнопроизводителите са против новата тол система МРРБ: Не е вярно, че тол системата работи на загуба, приходите отиват само за ремонт и изграждане на пътища ИПБ: България е единствената страна в Европа, която губи от тол системата си Обсъждат увеличението на тол таксите Зам.-министър Захари Христов: Винетките издържат тол системата у нас Две фирми, събиращи тол такси вместо АПИ, взели 57 млн.лв. комисионна Комитова: 900 души в АПИ отговарят за ТОЛ системата, а поддръжката е дадена на частна фирма Министър Комитова: Започнахме проверка на ТОЛ системата АПИ: Изразходваме в пъти повече средства
Тагове
тол система а АПИ
Коментари

Още от последните новини