Превозвачи: Българите плащат най-големи ТОЛ такси

Превозвачи: Българите плащат най-големи ТОЛ такси  - E-Burgas.com
Архив БГНЕС

От 1 юли ще има по-високи ТОЛ такси, както и се увеличава обхватът на ТОЛ системата в страната. Това решение на правителството ядоса превозвачите.
От бранша имат точни и конкретни искания.

"По направлението София-Бургас заради ТОЛ таксите около 1 лев следва да поскъпне билетът. Основният проблем при автобусните превозвачи е, че тези линии се възлагат по обществени поръчки, където увеличението не може да се случи на пазарен принцип. Идва един момент, в който цената вече не може да бъде увеличена и актуализирана", заяви Димитър Димитров от Камарата на автобусните превозвачи в студиото на "България сутрин".

По думите му автобусните превозвачите по време на пандемията возят изцяло на загуба. Той добави, че държавата се намесва със субсидии и с компенсации, за да се гарантира транспорт на населението в определени места.

"Продължаваме да настояваме да се извади част от второкласната пътна мрежа от обхвата на ТОЛ и да останат само транзитните коридори - нещо, което е записано и в коалиционното споразумение. Трябва да си набавим средствата от транзитен трафик", отбеляза Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Българският гражданин плаща най-много за ТОЛ системата, а в другите европейски държави ситуацията е по-различна - мисли се за местния бизнес, а се натоварва основно транзитният трафик, информира гостът в студиото.

А за факта, че второкласните пътища се амортизират много повече заради преминаването на тежкотоварни автомобили, той изтъкна, че именно заради това са настоявали обходни маршрути на основни пътни артерии, които са второкласни пътища, да бъдат забранени за транзитен трафик.

"Решението те да бъдат вкарани в ТОЛ системата не работи. В Европа има един единствен участък в Белгия, който се ТОЛ-ва. А в България вкарваме цялата пътна мрежа", коментира Димитров.

Той е категоричен, че ще настояват за своите искания и пред новото правителство. А ако не срещнат разбиране, са готови и на протестни акции.

Запитан с колко ще поскъпват основните хранителни стоки заради по-високите ТОЛ такси, събеседникът посочи: "Хлябът ще поскъпне между 3,6-7 стотинки".

"В момента сме пуснали евтин транзит. В предишните ТОЛ такси той бе по-евтин от винетките. За сметка на това вътрешният транспорт плаща до 10-12 пъти повече", каза Димитров.

По думите му в момента превозвачите са изпаднали в т. нар. ликвидна криза - липса на оборотни средства.


 

Свързани статии
Седмокласник размаха газов пистолет в училище В Бургас започва нова профилактична програма за стоматологични прегледи на първолаците Отново проблеми с продажбата на винетки И зърнопроизводителите са против новата тол система Превозвачите готови за нови разговори, но и за нови протести Превозвачите не очакват повече пътници след отпадането на ковид мерките Бургас е кандидат за Европейска младежка столица Американски бойни "Апачи" прелетяха над България Прекланяме се пред подвига на Апостола МРРБ: Не е вярно, че тол системата работи на загуба, приходите отиват само за ремонт и изграждане на пътища
Тагове
тол превозвачи тол система
Коментари

Още от последните новини