Зам.-министър Захари Христов: Винетките издържат тол системата у нас

Зам.-министър Захари Христов: Винетките издържат тол системата у нас - E-Burgas.com

Две фирми, избрани неясно как без обществена поръчка, са получили 57 млн. лв. чиста комисионна, без да изграждат пунктове за продажби

 „Според нашите изчисления, ако хипотетично извадим винетките за леки коли от Националното тол управление и то продава само тол такси, приходите няма да са достатъчни дори за заплати, да не говорим за строителство на нови пътища – то просто няма да може да се издържа с приходите от този обхват и цени“. Това каза в сутрешния блок на NOVA заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов. Той  информира, че има спад на приходите от винетки и тол такси. „От началото на годината постъпленията са в размер на 205 млн. лв. За да стигнем приходите от 2019 г., които са били в размер на 392 млн. лв., до края на настоящата година трябва да съберем над 185 млн. лв.“, посочи той. Спад на приходите с над половин милион лева е отчетен и през миналата година, независимо, че това е първата година, в която товарните коли заплащат тол такса.

Според заместник-министъра Националното тол управление има лош мениджмънт и сериозни пропуски. За пример посочи, че едва преди седмица служебното правителство е входирало правилник за дейността на службата. Фрапиращо е, че няма звено, което да контролира изпълнението на всички договори. Той напомни, че освен за изграждането на тол системата за 180 млн. лв., са сключени и още 27 договора за 46 млн. лв. с фирми за най-различни дейности.

Зам.-министър Христов опроверга твърдението на бившия ръководител на Националното тол управление проф. Олег Асенов, че наличието на частни фирми посредници, които да събират таксите, е европейска директива. „В директивата няма записано изискване за частни фирми посредници, там е задължително да имаме структура, която да приеме плащането и това може да е Агенция „Пътна инфраструктура“, категоричен бе зам.-министър Христов. Той напомни, че за последните 2 години двете фирми посредници, които в момента събират таксите от името на АПИ, са получили чиста комисионна от 57 млн. лв. Според заместник-регионалния министър е скандално, че двете фирми са избрани без обществена поръчка. „Проф. Асенов твърди, че двата национални доставчика продават винетки и тол такси в 9000 обекта, но това не са пунктове, които са изградили със собствен персонал, а частни обекти като бензиностанции и др.“, посочи още  Христов.

Свързани статии
АПИ: Карайте внимателно към Бургас по магистралата, монтират се мантинели Шишков инспектира строителството на интерконектора Гърция - България МРРБ: Цената на водата за бургазлии лежи в нивите край Медово (Снимки) Мъж отказа да плаща винетка заради лоши пътища Откриха над 100 кг хероин в автомобил с малолетни деца (Видео) Отново проблеми с продажбата на винетки БАБХ бие шута на частниците от гьола на "Капитан Андреево" Отново интензивен трафик на "Капитан Андреево" Превозвачи: Българите плащат най-големи ТОЛ такси Събев обеща спешни мерки за трафика на границата с Турция
Тагове
АПИ тол система винетки Захари Христов МРРБ
Коментари

Още от последните новини