Почина бившият зам.-главен прокурор Камен Ситнилски

Почина бившият зам.-главен прокурор Камен Ситнилски - E-Burgas.com

На връщане от Черна гора е починал Камен Ситнилски, бивш заместник-главен прокурор и бивш член на Висшия съдебен съвет. Смъртта на 66-годишния юрист е настъпила в Белград.

Ситнилски е в съдебната система от 1975 г. През 1993 г. става адвокат, но се връща като прокурор през 2004 г. Две години по-късно става заместник на Борис Велчев.

Ситнилски бе един от хората, с които сегашното мнозинство във ВСС открито воюваше и стана първият уволнен член на съвета, при това с много спорно мнозинство от 16 гласа.

През 2012 г. Камен Ситнилски е избран за член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота. През лятото на 2013 г. се разрази скандал около името му и това на Румен Боев във връзка с изтекли записи как лобират сред прокурорите, за да бъдат избрани за кадровици.

В резултат на това ВСС образува дисциплинарка само срещу Ситнилски, а през 2014 г. незаконно го уволни, напомня "Правен свят". За освобождаването на член на съвета са необходими 17 гласа, но те го освободиха дисциплинарно с 16 гласа. Тогава ВСС измисли т.нар. двуфазност на процеса – първо се освобождава, после се прекратява мандатът.

Върховният административен съд отмени решението на съвета, като каза, че са необходими 17 гласа. Петчленен състав обаче реши съвсем различно – членовете на съвета се освобождавали по обичайната процедура като останалите магистрати и върна делото отново на тричленка, която вече потвърди решението на съвета.

Тогава имаше и съмнения в общественото пространство около формирането на 5-членния състав на ВАС.

Петчленният състав отново спря решението на казуса заради образувано тълкувателно решение във ВАС във връзка с процедурите за уволнение на магистрати. / КЛУБ Z

Коментари

Още от последните новини